Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Suttogó kampány Big Wim ellen

Az euró történelmi pályafutásának eddigi legalacsonyabb árfolyamára zuhant. Csütörtökön már csaknem 80 centért lehetett eurót vásárolni. Az Európai Központi Bank (EKB) első embere, Wim Duisenberg az euró-mélyrepülés megállítása érdekében gyakorlatilag semmit sem tud tenni. Az európai pénzügyi körök megelégelték a devalválódást, s azt a pontot keresik, ahol kimozdíthatják őt az elnöki székből.


Wim Duisenberg, az EKB elnöke és James Wolfensohn, a Világbank elnöke a kanadai G20 csúcstalálkozón. Ezúttal sem segítettek az eurón    Fotó: Reuters

Pénzügyi szakértők szerint a közös európai valutát egyedül az amerikai gazdaság recessziója tudná kimozdítani a kátyúból.
Ennek azonban semmi jele. Ezzel szemben Európában a várakozásokhoz képest viszszaesett az ipari termelés. A prognosztizált 0,6 százalékos emelkedés helyett ugyanis csak 0,2 százalékos növekedés következett be. Ez arra utal, hogy a térség gazdaságának növekedése lassulhat. Ennél is figyelemre méltóbb azonban az infláció erősödése. A legfrissebb adatok szerint hatéves rekord dőlt meg: szeptemberben az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az árak 2,8 százalékkal emelkedtek, szemben a Gazdasági és Pénzügyi Unióhoz (EMU) való csatlakozás alapfeltételeként szereplő 2 százalékos rátával. Az év végére 2,6 százalékos átlagos évi áremelkedésre számítanak, amely a tavalyi 1,1 százalékhoz képest jelentős változás.
Eközben elindult a bűnbakkeresés. A Der Spiegel című tekintélyes német hetilap vezércikkben foglakozott Wim Duisenberg eltávolításával. A „Big Wim” elleni „suttogó kampány” tehát elindult, azt azonban senki nem tudja, mi módon lehetne megszabadulni a kudarcot vallott bankvezértől. A felháborodást az váltotta ki, hogy Duisenberg egy lapinterjúban azt nyilatkozta, hogy az amerikai választásokig nem fog lépéseket tenni az euró erősítése érdekében.
Az azonban egyre kevesebbeket érdekel, hogy a gyenge euró hátterében milyen gazdasági tényezők állnak, a történtekért - félreérthető sajtónyilatkozatait hangsúlyozva - Duisenberget okolják. Az unió politikai elitjének láthatóan egyre inkább érdeke, hogy az euró kudarcát megszemélyesítse. Erre pedig a legkézenfekvőbb alany kétségtelenül Duisenberg, aki az Európai Központi Bank élén töltött 2 év és négy hónap alatt alighanem többet öregedett, mint 15 éves holland jegybankelnöksége alatt öszszesen. Úgy tűnik, az elnök távozása bármikor megtörténhet, ám az unió vezetői tartanak attól, hogy a változás újabb árfolyamzuhanást okoz.