Vissza a tartalomjegyzékhez

Pálinkás Csilla
Irak bekeményít

Újra 32 dollár felett van a kőolaj ára. A megfigyelők szerint ennek legfőbb oka a Közel-Keleten kibontakozó válság. Az is valószínű, hogy ez még nem jelenti a csúcsot, hiszen - egyes szakértők szerint -, ha hideg lesz a tél, a fekete arany ára akár a hordónkénti 40 dollárt is elérheti. Bár fogyasztóknak ez rossz hír, az áremelés nem mindenkinek okoz fejfájást: a nagy amerikai olajcégek bevétele 80-95 százalékkal növekedett. Közép-Kelet Európában is vannak nyertesek, így például Oroszország, amelynek külkereskedelmi mérlege az olajárrobbanás nyomán 90 százalékkal javult.

Az újabb drágulás leginkább abból a félelemből táplálkozik, hogy a palesztin- izraeli konfliktus veszélyeztetheti a közel-keleti olajexport folytonosságát. Az aggodalom nem megalapozatlan, hiszen Irak bejelentette, felfüggeszti az exportját, amennyiben nem teljesítik azt a követelését, hogy olajáért ezen túl dollár helyett euróval fizessenek. A hivatalos indoklás szerint erre „a napi amerikai-cionista agresszió visszaverése végett” van szükség. A hírre a nyersolaj ára hordónként fél dollárt emelkedett. A gyors reakció oka az, hogy Irak naponta 2,3 millió hordó olajat exportál az ENSZ felügyelete alatt. Ha valóban leállna a teljes iraki export, akkor a nemzetközileg forgalmazott nyersolaj menynyiségének 5 százaléka kiesne. Ráadásul az elmúlt években, amikor az olajárak rendkívül alacsonyak voltak (hordónként 10 dollár körül), elmaradt a termelőkapacitások fejlesztése, így a mostani kapacitással nem tudják ellátni a megnövekedett igényeket. Ha mindezekhez még kemény tél is társul - ami az energiahordozók fokozott felhasználását eredményezi - akkor elemzők szerint hordónként 40 dollárra is felmehet az ár, s ez súlyosan érintheti a fogyasztókat.
A vesztes tömegek mellett az olajkitermelő országok és az olajforgalmazó cégek szépen gyarapodnak. A nagy amerikai olajcégek: az Exxon Mobil, a Chevron és a Texaco - hatalmas profitot húznak az árhullámból. Az Exxon Mobil nettó eredménye az első háromnegyed évben például 95 százalékkal nőtt, árbevétele pedig 20 százalékkal lett több. A Texaco megszerzését múlt héten bejelentő Chevron nettó eredménye több mint kétszeresére nőtt (1,6 milliárd dollár lett). A harmadik legnagyobb amerikai olajvállalatnak, a Texacónak is a várakozásokat meghaladó mértékben, 80 százalékkal nőtt a nettó eredménye, s ezzel 815 milliós profitot ért el.
Az egekbe szökő olajár jótékony hatással van a betegeskedő orosz gazdaságra is: az év első nyolc hónapjában (1999 hasonló időszakához képest) a külkereskedelmi mérleg többlete 90 százalékkal növekedett.