Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
A jövő lakása

A 40 éves múltra visszatekintő német lakberendezési folyóirat, a Schöner Wohnen számára a 2000. év az összegzés éve, ugyanakkor kihívást is tartogat; vajon a lap meg tudja-e őrizni trenddiktáló szerepét az elkövetkezendő 40 évben is?


Ez már a jelen. Szállodaszobák Tokióban   

Egyik idei számában közölt terjedelmes cikkében a Schöner Wohnen arra vállalkozik, hogy a már jelenleg is megfigyelhető tendenciákat kibontva (nem kis fantáziával és némi iróniával fűszerezve) felvázolja, milyenek lesznek a jövő lakásai egy újabb 40 éves ciklust követően.

Az intelligens ház

Jó néhány éve Párizsban Jean Nouvel alkalmazott egy, a homlokzat fényáteresztését szabályozó technikát az Arabisztikai Intézetben. Elképzelhető, hogy a jövőben a ház önszerveződése „intelligens anyagok” segítségével jön létre; például - a fenti ötletet továbbfejlesztve - az ablakok „aerozselés” speciális anyagból készülnek majd, melynek apró lyukai a napenergiát folyamatosan a ház belsejébe vezetik. A padlószőnyegekben tárolt lábhőmérséklettel fűteni tudják majd a lakást, a zuhanyhelyiségben pedig a vízsugaraknak elektromágneses mezők fognak határt szabni - a hagyományos nylonfüggöny helyett.
A rejtett mikrochipek segítségével egyébként a vérnyomásméréstől kezdve a gyermekhiány orvoslásáig mindenre van már mód. Az Another One nevű japán cég például ügyfelei csemetéinek fotói alapján állít elő babákat. A kérdés az, hogy az intelligens házakban a virtuális háziállatok mellett vajon a lakótársak is virtuálisak lesznek-e?

A flexibilis ház

A globalizáció és az új munkakultúra mobilis embereket kíván, akik azonban éppúgy szeretnének privát otthont, mint a nyugodt életvitelű társaik. A vállalkozó, menedzsertípusú emberek élettere állandóan változik. Ha például otthoni megbízás érkezik, a lakást rövid időn belül át kell alakítani munkahellyé. Máskor olyan bútorokra van szükség, amelyek a gyakori költözésekkor könynyen mozdíthatók. A modulrendszerek, a görgőkkel ellátott nagyobb méretű bútorok, a mozgatható falak, a hangelnyelő függönyök ezeket az igényeket szolgálják ki. A jövőben valószínűleg a pneumatikus autólégzsák elvet a lakberendezésben is alkalmazzák majd; így másodpercek alatt felfújható lesz egy-egy bútordarab valamelyik sarokban.
Elképzelhetőek lennének - bár nem teljesen új keletű ötletként - olyan lakókonténerekből kiépülő konglomerátumok is, ahová a fiatalok a szülői házat elhagyva saját, mobil lakóbokszukat csigaházukként vihetnék magukkal. Ezek a konténerek praktikusan akár díszes külső homlokzatú házakba is beilleszthetőek lehetnének!
A mobilis emberek számára ideális ötlet a programozható privátszféra: egy nemzetközi szállodalánc mindenütt személyre szabott stílusú szobákat biztosíthatna azoknak, akiknek munkájuk miatt rendszeresen el kell utazniuk a világ különféle nagyvárosaiba.

A hallucinogén ház

Az „érzékek házában” a színpszichológia és az illatok stimuláló, illetve nyugtató hatása segítenek a lakóknak a kikapcsolódásban, vagy éppen a koncentrálásban. A felületek sima vagy durva tapintása, hideg- vagy melegérzete is átgondolt a használójára gyakorolt hatás szempontjából.
A jövő lakószobáiba bevonulhat a színét változtató fal, virtuális tükör, zenélő szőnyeg is, melyeket az RWE energiakonszern múzeumában már be is mutattak. A virtuális házban a lakberendezés csupán programozás kérdése lesz; a szabadság közeledtével érezhetjük a forró homokot a lábunk alatt; pincelakásunk pillanatok alatt olasz vidéki házzá változhat át. Szociális területen is kiválóan lehet majd alkalmazni a rózsaszín cyberszemüveget - például lakások kiutalásánál…

Az eldobható ház

„Mutasd meg, hogyan élsz, és megmondom a többieknek, hogy ki vagy” - hangzik az egyszer használatos bútorokkal berendezett lakások Credója. A lakás mint az önkifejezés eszköze manapság egyre inkább a divatvilág küzdőterévé válik. (Csupán egyetlen példa erre az olasz Fendi divatcég ülőgarnitúrája.) Egyelőre persze a bútorok túl drágák ahhoz, hogy a divat diktálta iramban selejtezzük őket.
Szélesebb rétegeknek jelenthet alternatívát a kiállításokról ismert, eldobható-újrahasznosítható papírbútorok világa, mely akár a komposztálható házak mintájául is szolgálhatna. Az igazi prototípusnak azonban egy japán építész munkája tekinthető: Sigheru Ban egy súlyos földrengést követően műanyag italrekeszekből, homokzsákokból és sátorponyvából alakított ki szükséglakásokat. Bizonyára ez a minta is sok követőre talál majd az újrahasznosítható házak iránt érdeklődők körében, leginkább mégis a harmadik világban jelenthet valódi megoldást a lakásproblémákra.

Az ökoház

Eddig négy olyan lakókörnyezetről esett szó, melyek közül a felgyorsult életmódúak és a kozmopoliták választhatnak majd a jövőben. A következő négy lakás- vagy háztípus a nyugodtabb életvitelű „teledolgozók”, vidéki életet kedvelők élettereként funkcionálhat inkább.
Az öko-házak a jövőben nem lesznek álmatag-alternatív fakunyhók. Építészeik mottója így hangzik: alacsony energiafelhasználás, magasabb kényelemszint, legmagasabb minőségű design. Az áramszolgáltatótól való függetlenedés érdekében csaknem az összes homlokzatot napkollektorok fogják borítani - mint Theddo Therhost német építész napraforgó minierőművében, ahol hat hajtófej biztosítja a ház 9 órán belüli 180 fokos elfordulását.
Az organikus építészet célja, hogy az embert egyesítse a természettel. A kocka mint a legfontosabb építészeti forma egyre inkább a múlt homályába vész - átadva helyét az óriásira nőtt mezei növényeket imitáló amorf építményeknek.
A jövőben elavul az ökológiai építkezés óriási költségeire hivatkozó egyetlen ellenérv is. Összehasonlítva a komputerárak fejlődésével, az öko-technika ára szintén pangani fog - előidézve ezzel az öko-építkezés robbanásszerű terjedését.

Az összerakós ház

A jövőben a házbirtoklás már nem csak a gazdagok kiváltsága lesz; a szűkre szabott büdzsé ugyanis nem mindig zárja ki a minőséget. Egyszerű konstrukcióval és magas sajátkezű részvételi aránnyal jelentős összegeket spórolhatunk meg. A sorozatgyártott készházak, melyek bővíthetők, illetve csökkenthetők - tökéletesen illenek az olcsó építkezés koncepciójához. Egy Remscheidben található építményt tekinthetünk az ilyen jellegű házak előfutárának; itt a ház egyik elemét félrerakták, melyet műhelynek - esetleg gyerekszobának - használhatnak a későbbiekben. Az építtető ezt az elemet sínen tárolja, és így akármikor arrébb húzhatja.

Az álomház

Walt Disney - a Disneyland mellett - Orlandóban felépített egy viktoriánus stílusú, Celebration nevű városkát, amely voltaképpen a realitás árnyoldalait - bűncselekményeket és szegénységet - nélkülöző idea. Az amerikai Nike sportcég, amely saját áruházait már Niketownnak nevezi, bejelentette igényét egy saját város felépítésére, a japán Seed cég pedig már fel is épített Tokióban egy testápolóflakon alakú toronyházat. Természetesen a későbbiekben csak annak lehet lakhatási joga a cégek vonzáskörzetéhez tartozó effajta reklám-lakóparkokban, aki stílusában, imázsában a márkához idomul…
Az USA-ban a leggyorsabban terjedő lakóformát a világtól hermetikusan elzárt lakónegyedek jelentik. A fantázia valószínűleg nagyobb teret kap a jövőben a magánszférában is: a lakberendezési elképzelések alapjaiként olyan hollywoodi filmsikerek szolgálhatnak, mint például a Star Trek, de a lakásfantazmák meríthetnek majd a lovagkor ideáiból is.

A szellemi ház

A kínai típusú, Feng-Shui szerint berendezett lakások jellemzői a szélcsengők, kristályok, sokszögű tükrök mellett a keletről származó bútorok, szobrok és a túlvilági kapcsolatot elősegítő keleti füstölőszerek. A sofától a legapróbb tárgyak halmazáig mindennek gondosan kiválasztott helye van ezekben a lakásokban, melyekben rengeteg szabály érvényesül - például kerülendőek a hegyes, (négy)szögletes tárgyak.
A japán Zen-ház jellemzője ezzel szemben a minimalizmus: kevés, rendkívül egyszerű vonalú bútor, képek nélküli, fehér falak - díszként egy-egy ikebana vagy bonsai szolgál csupán. Világos, széles, nyílt terek, erőtlen színek segítik az anyagi világtól való elszakadást, átlátszó felületek fokozhatják a túlvilági hatást, ezek is a láthatatlan dimenzióba való átlépésre utalnak. A tárgyak szimbolikus jelentőségűek - mindkét alaptípus esetén a túlvilági erő transzfe-renciáját hordozzák.
Lehet, hogy a jövőben sok helyütt a fitness, majd a wellness (testi-lelki egészség) helyébe a „one-ness”, vagyis a „feloldódás a mindenségben” életmód-eszmény lép majd? Erre példa többek között a japán Tadao Ando buddhista templomokra emlékeztető építészete beton felületeivel, minden dekorációtól megfosztott, üres falaival.