Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Internetkorlátozás.hu

Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni. Az internetszolgáltatók szerint azonban nincs szükség az internet további szabályozására, a jelenlegi törvények ugyanis megszabják a kereteket.

Az ORTT nem kívánja egyedül megalkotni a szabályozást - állítja egy napilapnak adott nyilatkozatában Körmendy-Ékes -, csupán szervező, egyeztető szerepet betöltve végre egy asztalhoz kívánja ültetni az állam és a piac érintett szereplőit. Az ORTT elnöke szerint bizonyos tartalmakat az állam semmilyen közlési módszerrel nem enged a nyilvánossághoz eljutni, és ez alól az internet sem lehet kivétel. Körmendy-Ékes Judit szerint a világhálót legtöbben csak a pornó képek nézegetésére használják. Ez a megállapítás valószínűleg igaz. Az Index nevű internetes újság statisztikája szerint ugyanis a keresőrendszerükben leggyakrabban keresett fogalmak a „szex” és a „leszbi”.
Mint a héten Tihanyban tartott internetkonferencián is kiderült: az internetszolgáltatók, illetve tartalomszolgáltatók azonban ennek ellenére úgy gondolják, az ORTT-elnök „mellé nyúlt”. Szemők Árpád, a Webrádió igazgatója szerint: „Amit Körmendy javasol, azzal csak azokat tudná ellenőrzés alá vonni, akik amúgy is megfelelnek az etikai normáknak.” A személyiségi jogokat sértő vagy alkotmányellenes tartalmak
ugyanis nem nagy internetes portálokon jelennek meg, mivel azok már csak a hirdetők miatt sem engedhetik meg maguknak, hogy az oldal arculata romoljon. Például az internetes fórumokon, ahol személytelenül lehet véleményt nyilvánítani, a vitákat moderátorok felügyelik, akik ha kell, letilthatják a jogsértő hozzászólásokat. Ami a pornót, vagy a náci propagandát illeti, az ilyen tartalmak leginkább az úgynevezett Freeweb szervereken keresztül kerülnek fel a hálóra. Ezeken a szervereken szintén név nélkül, ingyenesen lehet honlapot készíteni, amire bármi felkerülhet, az elkövető kiléte homályban marad. „Az ezek elleni fellépés azonban a rendőrség feladata, ahogy egy kalózrádiót sem az ORTT von felelősségre.”