Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Németh angolosan visszalépett

Horn Gyula és Németh Miklós visszalépésével megszűnt a bőség zavara a szocialista pártban, legalábbis a pártelnök-jelöltek tekintetében. A hét közepén lezajlott váratlan fordulatnak köszönhetően Kovács László gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt a közelgő tisztújításra, a párt miniszterelnök-jelöltjének novemberi megnevezése azonban továbbra is vita tárgyát képezi.


Kovács László pártján belül ellenfél nélkül maradt    Fotó: Somorjai László

Keleti György, a jelölő bizottság elnöke lapunk kérdésére elmondta: Németh Miklós azért lépett vissza, mert az elkövetkező időszakra kidolgozott konstrukciója - az úgynevezett „háromlábú modell”, a pártelnöki, a miniszterelnök-jelölti és a frakcióvezetési munkák különválasztása - csak az alapszabály módosításával képzelhető el. A bizottsági elnök beszámolója szerint Horn Gyula nem indokolta meg döntését, elégedett a „szocinternél” betöltött alelnöki poszttal. Arra a kérdésre, hogy a pártvezetéstől való elzárkózás a kormányfői szék felé vezető utat is veszélybe sodorhatja Németh esetében, Keleti csak ennyit mondott: „Németh Miklós olyan testület előtt mondta, hogy köszöni a megtisztelő javaslatokat, amelyik őt pártfunkcióra javasolhatta volna. Ha ő azt mondta, köszöni, azt én csak a pártfunkciókkal kapcsolatban tudom értelmezni.” Határozottan cáfolta továbbá azt a felvetést, amely szerint a Németh-féle vonal ketté akarja választani a pártelnöki és a kormányfői posztot. Mint mondta: „Nincs tudomásom arról, hogy bárki is ketté akarna választani olyat, ami nincs összekapcsolva.”
Földes György, az MSZP választmányának elnöke szerint a párt számára kedvező lehetőséget szalasztottak el, amikor Németh Miklós „nem lépett be a csapatba”, és az a véleménye, hogy a párt vezetésének lehetőséget kell adnia Németh számára, ha esetleg meggondolná magát. Az exkormányfő visszalépése nem visszalépés a feladattól, a szereptől - állítja Földes, hozzátéve: „Némethnek meg kell látnia, hogy itt adva van egy szerep, amit tálcán kínál neki az élet”. Az új elnökség elsődleges feladatának tekinti olyan szavazók megszólítását, akik nem feltétlenül rokonszenveznek a baloldali ideológiával, viszont mindenképpen ellenszenveznek a hatalomgyakorlásnak azzal a formájával, amit a Fidesz képvisel. Elképzelése szerint az MSZP-nek arculatváltásra van szüksége, mely a hagyományos szavazóbázis megtartása mellett képes több százezer olyan szavazót is megnyerni, akik 98-ban nem rájuk voksoltak.
Vancsik Zoltán frakcióigazgató örül Németh döntésének, és úgy látja, hogy aki miniszterelnök akar lenni, az jobban teszi, ha nem vesz részt a napi politikában, és így a jobboldal „alantas módszereinek” sem teszi ki magát. A párton belüli szereposztás szempontjából optimális felállásnak tartaná, hogy Kovács László irányítsa az MSZP-t, Németh Miklós pedig miniszterelnök-jelöltként szerepeljen. „Egy olyan pártban, ahol több alkalmas személy van több posztra - mondja Vancsik -, teljesen normális, hogy felmerül a pártelnöki és a kormányfői poszt megosztásának gondolata.” Szerinte is fontosabb kérdés ennél az, hogy az új elnökség olyan nyelven tudja megfogalmazni programját, amely a választók előtt is egyértelművé teszi: az MSZP alkalmas a Fidesz leváltására.