Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Hajdú Sándor
Variációk botrányra

Akár újabb képviselőket, sőt kormányzati politikusokat is érinthet a kisgazdapárt körül kirobbant botránysorozat, mely a héten is tovább folytatódott. Az ügyészség már vizsgálja azt a kazettát, amelyen Székely Zoltán a közbeszerzési bizottság elnökeként az emődi polgármestert is megzsarolta csatornaépítés ügyében. Torgyán József szerint az SZDSZ áll a támadások hátterében. Lapunknak nyilatkozó kisgazda vezetők a párton belüli csatározásokról beszélnek, és van, aki úgy véli, az összes parlamenti párt igyekszik kihasználni a kisgazdák szorult helyzetét.


Torgyán József pártelnök és Bánk Attila frakcióvezető. Igazi kisgazda nem hagyja el a frakciót    Fotó: MTI

Torgyán József véleménye szerint egyesek félnek a kisgazdapárt túlzott erejétől, ezért zajlik összehangolt politikai támadássorozat az FKgP ellen: az SZDSZ szeretne bejönni a politikai jobbközépre, ahol most a kisgazdapárt áll, és az a törekvése, hogy „a kisgazdafészekbe betegye a szabaddemokrata kakukktojást” - jelentette ki a pártelnök.
Atyánszky György kisgazda képviselő ezzel szemben minden kétséget kizáróan a MIÉP érdekének tartja pártja lejáratását: „Egyértelmű, hogy a MIÉP érdeke. Székely nem kisgazda, hanem egy képviselő, aki a mi hátunkon került be a parlamentbe, valójában nagyon kevesen tudták, hogy kicsoda” - nyilatkozta a Heteknek.
Székellyel kapcsolatban Torgyán József is kijelentette, hogy ha tudott volna MIÉP-es múltjáról, nem vette volna fel a kisgazdapártba. Egy névtelenséget kérő kisgazda politikus viszont kizártnak tartja, hogy a felvételekről döntő elnökség ennyire tájékozatlan lett volna, sőt úgy véli: Székelyt éppen azért juttatták a parlamentbe, hogy azt később meghálálja. E vélekedés egybeesik Székely azon nyilatkozatával, mely szerint ő a kisgazdapárt és a Ferencváros számára „gyűjtött”.
Tímár György kisgazda képviselő, Torgyán József tanácsadója úgy véli: a Székely-ügy nem koncepciós ügy, nem pártok gerjesztették, nincs szó provokációról, ugyanakkor a botrány kirobbanását minden párt ki akarja aknázni a maga javára: „Megindult a választási küzdelem, és a mandátumok szerzéséért minden párt ringbe száll, attól függetlenül, hogy jelenleg a parlamenti patkó melyik oldalán ül” - mondta lapunknak Tímár. A politikus nem osztja azt a nézetet, hogy növekvő népszerűségük miatt kerültek volna a rivális pártok célkeresztjébe: „A politikai ellenfél gyengítése akkor is aktuális, ha támogatottsága éppen nincs növekvőben.”
Lakner Zoltán politológus szerint a mostani botrány a 90-es évek derekára vezethető vissza. A kisgazdapárt ugyanis már akkor krónikus szakemberhiánnyal küzdött, és akkori eredményeik nyomán nem tudta kikkel feltölteni parlamenti padsorait. Akkor tűnt fel a párt körül Szabadi Béla, Pokol Béla és Székely Zoltán is, akit oxfordi közgazdásznak tituláltak.
Lapunknak nyilatkozott egy magát megnevezni nem kívánó, de ugyanakkor az FKgP-hez közel álló személy, aki azt állította, hogy a kisgazdapártot nem kívülről támadják, hanem belülről fenyegeti a szétesés. Mindennek okaként az elhúzódó, kezeletlen konfliktusokat jelölte meg, amelyek a párt hierarchikus felépítését érintik.
„Nem hiszem, hogy igazi kisgazda elhagyná a frakciót, a kalandorok viszont menjenek oda, ahova akarnak” - reagált lapunknak Atyánszky György arra a lapértesülésre, mely szerint több kisgazda képviselő fontolgatja a frakció elhagyását, és a Fidesz-padsorokba történő átülését. Utóbbi aktus egyébként a két párt között fennálló egyezmény értelmében nem is lehetséges.
Szerdán Csúcs László is részt vett a frakcióülésen, ahol a párt vezetői azon tanakodtak, hogy milyen magatartást tanúsítsanak a jövőben a Székely-üggyel és annak érintettjeivel kapcsolatban. Csúcs a Heteknek elmondta: „Kialakult az a vélemény, hogy meg kell szabadulni a párt soraiba beférkőzött konjunktúra-lovagoktól és érdekpolitikusoktól.”
A politikus örömmel vette, hogy a magyar sajtó a nyugatihoz hasonlóan végre tényfeltáró újságírásba kezdett. Csúcs szerint a jelenlegi helyzet senkinek sem jó, hiszen a kialakult ügyeket már nem lehet látens belügyként kezelni a pártban. Kérdés, meddig lesz a hallgatásban partner a Fidesz, hiszen a koalíció sorsáról is szó van, mivel kormányzati köröket és minisztériumokat is érintő kérdések merültek fel. „Ha ettől nem határolódik el a Fidesz, akkor úgy is fogalmazhatunk, hogy ráutaló magatartásával palástolja, támogatja azokat, akik ezt elkövették” - mondta Csúcs László.
Tímár György szerint nincs válsághangulat a pártban. A képviselő úgy látja, pártja túl fogja élni a több hete tartó botránysorozatot, hiszen 100 éves története során a jelenleginél nehezebb időszakokat is átvészelt.
Kérdésünkre, hogy miért éppen a kisgazdapárt veszített a legnagyobb arányban - 13 százalékról 5 százalékra esett - népszerűségéből a választások óta, Tímár visszakérdezett: „Melyik kisgazda választási ígéretet próbálta meg végrehajtani vagy valóra váltani a kisgazdapárt?”
Arra a kérdésünkre, hogy Torgyán József miért az SZDSZ-t vádolja a botránykeltéssel, Lakner Zoltán kijelentette: „Az elnök úr retorikája mindig is tűzdelve volt a liberál-bolsevik jelzővel, így ez tőle nem szokatlan, de azzal is tisztában van Torgyán József, hogy támogatottságuk mértékét alapul véve, a MIÉP-pel és az SZDSZ-szel kell versengenie.”