Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Fuss, Robert fuss!

Robert Garside, egy 33 éves brit férfi megfogadta, hogy átfut az összes kontinensen. Garside, akit „a Futóember” néven emlegetnek, a múlt hónapban lépett át Mexikóból az Egyesült Államokba. Reményei szerint öt éves és 67 ezer 200 kilométeres hosszú útját jövőre befejezi. Az egykori rendőrtiszt 1996 decemberében indult el Londonból és ez idáig 48 ezer kilométert kocogott Európában, Ázsiában, Ausztráliában és Latin Amerikában. Tolvajok elől is kellett szaladnia Mexikóban, Panamában, valamint lövedékek elől kellett kitérnie Oroszországban. Egyszer pedig bebörtönözték Kínában, mivel tiltott területen futott. (USA Today)


Lenin helyett Lennon

A legtöbb orosz városban van egy Lenin utca, ám az Ural hegység füstös iparvárosa, Cseljabinszk az első olyan helység, amelynek Lennon utcája is van. Valeri Jarusin, egykori szovjet rocksztár és Beatles-rajongó telefonon elmondta a Reutersnek, hogy Cseljabinszk városi tanácsa elsöprő többségben úgy szavazott, hogy elfogadják a javaslatot, miszerint az egyik utcát a meggyilkolt John Lennon után nevezzék el. „Csak két személy ellenezte az ötletet a városi dumában - mondta -, szerintük van sok ember Cseljabinszkban, akik dicsőséget hoztak a városnak, és ezért tisztesség illeti meg őket. De győzött a józan ész, és a képviselők igennel szavaztak.”
Jarusin elmondta, eredetileg azt javasolta, hogy a városközpontban lévő Szovjet utcát nevezzék át Lennon nevére, akit egyik rajongója ölt meg 20 évvel ezelőtt, és idén lenne 60 éves. A városi tanács azonban még nem döntötte el, hogy egy már meglévő utcát fognak átnevezni, vagy egy új utca kapja-e a nevet. A Beatles rendkívül népszerű volt Oroszországban a szovjet időkben, amikor is nagy bátorságra vallott, ha valaki nyugati rockegyüttesek lemezeit gyűjtötte a vezetés nemtetszése ellenére. (Reuters)


Bivalyvágta

Thaiföldön minden évben megrendezik a bivalyúsztatási versenyt. Ez az idén sem történt másképp. A rendezvény a Bangkoktól 80 kilométerre fekvő Chonburi tartományból gazdák százait vonzotta, akik a győzelem reményében hozták állataikat a versenyre.

A farmerek hajnalban kerekedtek fel bivalyaikkal, az út a környező rizsföldeken keresztül vezetett a fesztivál helyszínére. A gondos gazdák út közben vízzel locsolták „kedvenceiket”, hogy így hűtsék őket. Mintegy 300 bivaly szállt versenybe a nagy napon. A versenyzőket botokkal hajtották a több száz néző szórakoztatására. „A rendezvény már évtizedek óta megrendezésre kerül, melynek célja, hogy megőrizze a bivalyverseny hagyományos módját Thaiföldön” - mondta el Ukit Tansawat, Chonburi község polgármestere.
„Ez nem csupán szórakozás. A verseny nagymértékben hozzájárul a bivaly populáció fennmaradásához is, amely eléggé fenyegető mértékben sorvad más régiókban. Az állatokat ma már Thaiföldön is modern eljárásokkal helyettesítik a mezőgazdaságban. Többé már én sem művelem a rizsföldjeimet bivalyokkal. Sokkal könnyebb és egyben kényelmesebb is önjáró traktorokkal szántani” - nyilatkozta Koh Srisuwan, aki gyermekkorától fogva a rizsföldeken dolgozik. Kohnak 10 bivalya közül kettő részt vett a versenyen. (Reuters)