Vissza a tartalomjegyzékhez


Az Írások ismerői

1958 óta minden év tavaszán megrendezik Jeruzsálemben az úgynevezett Tanach versenyt, amely a maga nemében nagy presztízsnek örvend az izraeliek körében: az ottani média részletesen követi az eseményt, a sajtóorgánumok címlapon hozzák a nyertesek fotóit. Erre a megmérettetésre, amely tulajdonképpen a zsidó Biblia konkrét szövegismereti versenyét jelenti, a világ számos egyéb országában is rendre sort kerítenek, s ezek győztesei vehetnek részt aztán Izraelben az évenkénti nagy nemzetközi versenyen.


A magyar versenyző, Nagy Noémi Avram Burg, a knesszet elnökének társaságában     Fotó: Cahal

A nemes vetélkedőt annak idején Ben Gurion miniszterelnök kezdeményezte azzal az alapgondolattal, hogy egy ilyen verseny a világ zsidó fiataljait a hagyomány felé fordítja. 13-tól 18 éves korig vesznek részt rajta a világ számos országából érkező, többségükben zsidó származású diákok. A szervezők közül kerülnek ki a zsűri tagjai, úgymint a védelmi, az oktatási, a sport- és kulturális minisztérium, az utazás- és versenyszervező Cahal, a Cionisták Világszövetsége vagy a Nemzetközi Bibliakutató Központ képviselői.
Magyarországon idén tavasszal 10. alkalommal rendezték meg a versenyt, Izraelben ez az időpont mindig a Függetlenség Napjának (Jóm Há’acmaut) aktuális dátumára esik, áprilisra vagy májusra. Nálunk sajnos nem kapott nagy nyilvánosságot ez az esemény - fogalmaz Nagy Noémi, az itthoni verseny tavalyi első, idén második helyezettje, aki mindkét alkalommal hazánkat képviselte a nagyszabású nemzetközi megmérettetésen Izraelben, és az erős középmezőnyben végzett. Elmondása szerint a hazai tizenéves, zsidó származású fiatalok körében nem tapasztalható kulturális-vallási reneszánsz, aminek sok egyéb mellett az is oka lehet, hogy ebben a korban a többség még nem érdeklődik olyan mélyrehatóan a gyökerei iránt. Az izraeli nagy versenyen az élmezőnyben nem végeztek európai diákok. Minden évben bővül egyébként a résztvevő országok és tizenévesek száma; idén 20 ország 64 versenyzője jött el. A pálmát általában olyan vallásos fiatalok viszik el, akik kiskoruk óta az eredeti héber nyelven tanulmányozzák a Bibliát. A legutolsó verseny kapcsán érdemes megemlíteni a dél-amerikai középiskolások kimagasló teljesítményét is. (Makki Marie-Rose)