Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Véres tűzszünet

Miközben Genfben az ENSZ emberi jogi bizottsága határozatban ítélte el Izraelt a palesztin területen elkövetett „emberiség elleni bűntettek” miatt, a palesztin fennhatóság alatt álló Nablusz mellett fekvő Ebál-hegyen Binjamin Herling rabbi elvérzett, miután a segítségére siető mentőhelikopter nem tudott leszállni a sűrű golyózáporban. A két esemény az egyiptomi Sarm es-Sejkben szóban megkötött tűzszüneti megállapodás másnapján történt, két nappal a kairói arab csúcs előtt.


Palesztin tüntetők köveket dobálnak egy izraeli dzsipre a Gázai övezetben. Tűzzel játszanak     Fotó: Reuters

Az Ebál-hegyi gyilkosság egy vallásos zsidó kirándulókat szállító busz elleni támadás során történt. A negyvenfős csoportra, amelyben tíz gyermek és két csecsemő is volt, a hegy oldalában lőttek rá palesztin fegyveresek. Ekkor sebesült meg Herling rabbi négy másik utassal, köztük egy 13 éves fiúval együtt. A folyamatos lövöldözés miatt az utasok órákra csapdába kerültek. Bár az egyik kiránduló mobiltelefonján gyorsan értesíteni tudta a közeli katonai bázist, a sebesültekért kivonuló mentősöket is golyózápor fogadta. Mire az erősítésként a helyszínre érkező katonai helikopterek vissza tudták szorítani a palesztin támadókat, az idős rabbin már nem tudtak segíteni. A támadásnak egy vétlen palesztin áldozata is volt. Zahi al-Arda, az Ebál-hegy lábánál fekvő asari menekülttábor lakója munkából tartott hazafelé a közeli acélüzemből, amikor a lövéseket hallva megállt gépkocsijával. A kereszttűzben az út szélén állva érte halálos lövés.


Dalia Itzik miniszter asszony Budapesten. „Nagy pofonokat kapott a béketábor”     Fotó: Somorjai

A támadást követően Ehud Barak izraeli miniszterelnök kijelentette: az Ebál-hegyi incidens a Sarm es-Sejk-i megállapodás durva megsértése. A Haarec című lap értesülése szerint az izraeli hatóságok először a palesztin rendőrséget kérték fel a támadók megfékezésére. Erre a palesztin fél nem volt hajlandó, annak ellenére, hogy az oslói békemegállapodás 8. pontja értelmében az irányítása alatt álló területen köteles - ha szükséges erőszakkal - megakadályozni a fegyveres támadásokat.
A válság kiújulásával egy időben megérkezett Jeruzsálembe Oroszországból a Ramallahban az elmúlt héten brutálisan meggyilkolt egyik izraeli katona, Vadim Novesche családja. A szibériai Irkutszkban élő rokonok közül Vadim nagybátyja, Joszef, nagynénje, Natalia, továbbá lányuk és unokájuk a tragédia hallatán azonnal úgy döntött, hogy Izraelbe emigrálnak, hogy ezzel a meglepő lépéssel is kifejezzék tiszteletüket a terror áldozatául esett hozzátartozójuk iránt.
A tragédia további megrázó részlete is nyilvánosságra került. A másik tartalékos katona, Joszef Avrahami, miután reggel behívót kapott, megbeszélte három hónapos terhes feleségével, hogy az felhívja őt napközben a nála lévő mobiltelefonon. Amikor a megbeszéltek szerint az asszony telefonált, nem tudhatta, hogy férje a másik tartalékos katonával együtt eltévedt az úton és palesztin fogságba esett. A telefont a ramallahi rendőrörsön egy palesztin férfi vette fel, aki meghallva a feleség hangját, nevetve mondta: „Hallgassa csak, éppen most verik agyon a férjét” és a telefont a haldokló férfin taposó gyilkosok felé tartotta.
A drámai jelenetet a héten Budapesten tartózkodó Dalia Itzik miniszter asszony, az izraeli kormány Nemzetbiztonsági Kabinetjének tagja idézte fel, aki elmondta: évtizedek óta tagja a baloldali békemozgalomnak, ám az utóbbi hetek eseményei rádöbbentették, hogy nincs partnerük a másik oldalon.
Itzik miniszter asszony lapunk kérdésére elmondta, hogy a palesztin területekről kiindult erőszak elítélése álláspontjuk szerint a világ valamennyi becsületes kormányának feladata,
mivel - mint fogalmazott - „a terrorizmus nem szorítható korlátok közé: ma a Közel-Keleten, holnap talán Európában vagy másutt szedi áldozatait”. Dalia Itzik utalt arra, hogy három hete izraeli területről elrabolt katonák sorsáért a nemzetközi közösség is felelős. Májusban Izrael az ENSZ-határozatoknak megfelelően egyoldalúan visszavonta katonáit
Libanonból, ezzel egyidejűleg a világszervezet vállalta, hogy biztosítja Izrael északi határainak biztonságát. Ennek ellenére a három katonát a Hezbollah terroristái a határon átkelve rabolták el, megsértve ezzel az ENSZ-garanciát is. „Elvárjuk a világszervezettől, hogy tegyen meg mindent a túszul ejtett katonák, valamint a héten szintén libanoni terroristák által elrabolt izraeli üzletember, Elhanan Tannenbaum kiszabadulásáért” - jelentette ki budapesti tájékoztatóján az izraeli miniszter.
Tannenbaum sorsáról egyelőre csak annyit tudni, hogy valószínűleg Svájcban csalták tőrbe és fogták el az üzletembert, aki tartalékosként az izraeli hadsereg ezredese. Az izraeli rádió értesülése szerint Tannenbaum megpróbálhatott információt gyűjteni a Libanonban fogva tartott katonákról, és eközben csalhatták lépre a Hezbollah ügynökei. A libanoni terrorszervezet drámai koreográfiát kerített az „ellenség feletti újabb győzelem” bejelentéséhez. Bejrútban a Hezbollah vezetője, Hasszan Nasrallah egy tömeggyűlésen csupán annyit árult el, hogy szervezete „Allah segítségével egy bonyolult akció keretében foglyul ejtett egy ezredesi rangot viselő izraelit”. A fundamentalista nagygyűlésen egyébként részt vett Szalim Hossz libanoni miniszterelnök is. Nasrallah hozzátette: „az izraeliekre hagyjuk, hogy rájöjjenek, kiről van szó.” Néhány órán belül kiderült, hogy a határövezetben állomásozó katonák közül nem hiányzik senki, ám egy telefonhívás nyomán megoldódott a rejtély: a családtagok bejelentették, hogy elveszítették a kapcsolatot a néhány napja külföldön tartózkodó rokonukkal, Elhanan Tannenbaummal. Az izraeli hadügyminisztérium közölte, hogy a férfi magánemberként utazott Európába, semmilyen állami megbízást nem kapott.
Dalia Itzik emlékeztetett arra, hogy több izraeli katona évek óta ismeretlen helyen fogságban van, a hadifoglyokról szóló nemzetközi egyezmények ellenére. Példaként említette az 1986-ban Phantom típusú repülőgépével Libanon felett lezuhant pilótát, Ron Aradot, akiről több forrásból úgy tudják, hogy életben van. „Két évvel az eltűnése után még küldött leveleket. Egyik fogolytáborból hurcolják a másikba” - mondta a miniszter asszony. Izraelben egyébként a héten emlékeztek meg a pilóta fogságának 5000. napjáról. Ebből az alkalomból 700 ezer kék színű léggömböt osztottak szét az országban. A szervezők arra kérték az embereket, hogy a lufikat ne engedjék el, hanem kössék az ablakukhoz. „Ha elszállnának a léggömbök, úgy azok az elszálló reményt jelképeznék, kikötve azonban azt fejezik ki, hogy amíg megragadva tartjuk, addig a remény sem vész el” - mondta Joszef Harari, a Ron Arad kiszabadításáért küzdő emberi jogi bizottság vezetője.
Ez az aggodalommal vegyes remény volt jellemző a Szukkot hetét ünneplő Izraelre, ahol - bár rendkívüli biztonsági intézkedések mellett - de az eredeti tervek szerint megtartották a hagyományos Jeruzsálem-menetet, amelyen 30 ezer ünneplő, köztük a világ 112 országából összegyűlt 6 ezer keresztény evangéliumi zarándok vett részt.