Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Magyar túlélő

Andrew Nemeth mindöszsze tizenkilenc éves. Soha nem fogja elfelejteni azt a napot, amikor a Cole hadihajó oldalának ütköző csónak felrobbantotta a hajót, amelyen szolgált. Az élmény örökre az emlékezetébe égett: éppen ebédért állt sorba a kantinban, amikor a detonáció a plafonig dobta, majd miután leesett a padlóra, rájött, hogy a teste alatt érzett maszatos nedvesség a saját vére. A szeme, a szája megtelt füsttel; a hajó oldalában mintegy 12x12 méteres léket ütő robbanás szétvetette a hajó belsejében a motorházat, az étkezőt, valamint más körleteket is megrongált.

A magyar származású tengerészgyalogos megrázó beszámolója az adeni kikötőben horgonyzó amerikai hadihajó elleni merényletről a Los Angeles Timesban jelent meg. Andrew elsőként hagyhatta el a kórházat, tizenhét tengerésztársa azonban soha nem fog visszatérni a hajóra. Legtöbbjük még a huszonötödik születésnapját sem élte meg. „Álljunk meg egy pillanatra, és mondjunk köszönetet országunk tengerészeinek azért a teljesítményért, amelyet soha nem tudunk nekik visszafizetni” -, mondta Bill Clinton amerikai elnök az életüket vesztettek tiszteletére rendezett megemlékezésen. „Különösen pedig arra kérek mindenkit, hogy mondjon köszönetet Istennek a Cole legénységének életéért, jelleméért és bátorságáért: azokért is, akik megsebesültek, főleg pedig azokért, akiket elveszítettünk, és akik eltűntek.”
A megemlékezésen a lábadozó matrózok is részt vettek: volt, aki mankóra támaszkodva érkezett, volt, akit hordágyon kellett hozni.
„A támadóknak azt üzenjük: nem nyugszunk. Megtalálunk titeket, és az igazság győzedelmeskedni fog. Amerika továbbra is őrködni fog a béke, a szabadság és a stabilitás megtartása felett a Közel-Keleten és a világ más részein” - mondta Clinton elnök. Ali Adbullah Saleh jemeni elnök szerint „nagyon jól szervezett akció volt, és úgy tűnik, hosszas előkészületek előzték meg”. Az elnök beszámolójából az is kiderül, hogy az akciót két férfi hajthatta végre, akik csupán két hónapja tartózkodtak Jemenben. „Minden bizonnyal arabokról van szó, hiszen látták őket imádkozni.” Egy szemtanú elmondása szerint az egyik férfi szaúdi akcentussal beszélt.
A jemeni hatóságok házkutatást végeztek egy adeni lakásban, mert arra gyanakodtak, hogy a gyanúsítottak több napig használták. A Közel-Keletről érkező hírek arra utaltak, hogy a lakásban bombához való anyagot találtak. A vizsgálat úgy találta, hogy a pokolgép sokkal agyafúrtabb volt, mint eredetileg gondolták. A behatolás ereje, valamint a hajó belsejében okozott károk arra utalnak, hogy a bombát az eddigi jellegzetes, gépkocsikba rejtett fajtáktól eltérően úgy tervezték meg, hogy a robbanás erejét szűk körzetre összpontosítsa, s ne engedje szétszóródni minden irányba.
A kikötőben az emberek jelentős része észrevett valami különöset, mégpedig, hogy a normális körülmények között az öbölben portyázó hajók a robbanást megelőzően elhagyták a körzetet. A révkapitány pedig - aki felment a Cole fedélzetére, hogy a töltőállomáshoz kormányozza -, idegesen viselkedett és igyekezett gyorsan elhagyni a hajót. A kihallgatottak azt is elmondták, hogy mind a dokkokban, mind a tengerparton nagy-számú közönség nézte az üzemanyag-felvételt. Ez szintén eltérő volt a szokásostól.
FBI-alkalmazottak úgy nyilatkoztak, hogy nem lennének meglepve, ha a szálak a szuper-terroristának tartott milliárdos Bin Ladenhez vezetnének. „Ő áll a listánk elején” - mondta a vizsgálatok egyik vezetője.