Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Újra gyilkol az Ebola

Az ugandai kormány a héten karantén alá helyezte azokat a területeket, ahol az elmúlt napok során eddig összesen 43 ember életét követelte az Ebola vírus. A jelenleg ismert egyik legborzalmasabb, halálos kimenetelű fertőzést okozó vírusnak az afrikai földrészen 1976 óta mintegy nyolcszázan estek áldozatul.

Az Ebola vírus első ugandai áldozatai között egy nyolctagú család szerepelt. Az Akello család tagjai akkor kapták meg a betegséget, amikor az első áldozat temetésén a helyi vallási szokásnak megfelelően, az egységet szimbolizálandó, közösen mostak kezet egy tálban. Ugyancsak az elsők közt vesztette életét három, a fertőzötteket gondozó fiatal ápolónő is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig öszszesen 43 halálesetről számolt be Ugandában, ahol most első ízben jelentkezik a végzetes kór.
Az Ebola egy olyan víruscsaládhoz tartozik, amelynek természetével kapcsolatosan a tudósok egyelőre csak a sötétben tapogatóznak. Egyik közeli rokona az úgynevezett Marburg-vírus: az általa okozott Marburg-kórban - amely állítólag az Ebolánál is veszélyesebb - tavaly mintegy nyolcvanan haltak meg Kongóban. (Hetek, 2000. január 21., ) A szakértőknek azt sem sikerült kideríteniük, hogy két járvány között mi történik a vírussal, amely utoljára 1996-ban, Gabonban hallatott magáról.
Az Ebola vírussal fertőzöttek állapotát általában magas láz, izom-, illetve mellkasi fájdalmak, valamint erőteljes vérzés jellemzi, s nem ritka a szem szaruhártyájának cseresznyeszínűre változása sem. A betegségre jelenleg nem létezik gyógymód. A vírus akár 24 óra leforgása alatt is végezhet áldozatával, aki gyakorlatilag elvérzik, mivel a kórokozó súlyos bőrvérzést okoz, ami egy orvos leírása szerint „olyan, mintha valakinek a teste a szemünk előtt oldódna fel”. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy jóllehet a betegség elsősorban majomhús fogyasztása, illetve a fertőzött állattal vagy személlyel történő közvetlen érintkezés útján fertőz, az is előfordulhat, hogy cseppfertőzéssel terjed. Az Ebola vírus annyira „hatékony”, hogy a járványok tulajdonképpen egy-két hétnél sohasem tartanak tovább. Az Ebola vírust először 1976-ban azonosították Szudánban és Kongóban. Szudánban akkor 117-en, Kongóban pedig 280-an vesztették életüket. Három évvel később, 1979-ben Szudánban újabb huszonkét ember halt meg. 1994-95-ben Kongóban 244-en estek a vírus áldozatául. Az WHO adatai alapján az eddig rögzített, összesen 1100 fertőzött esetből 793 volt halálos kimenetelű.
Mivel a betegség megfékezésének egyetlen módja a fertőzöttek teljes elkülönítése, az ugandai kormány jelenleg egy 20 mérföldes területen rendelt el karantént Guru városának környékén. Ugandában az elmúlt évek zavargásai következtében tízezreknek kellett elhagyniuk otthonukat - ők jelenleg menekülttáborokban élnek. Segélyszervezetek aggasztónak tartják azt a tényt, hogy két zsúfolt táborban, Atiakban és Amoruban is jelentettek megbetegedéseket. „Súlyos helyzet állhat elő, amennyiben itt is elterjed a járvány - nyilatkozta Oddhild Gunther, a Norvég Menekültügyi Tanács nemzetközi osztályának elnöke. - Nagyon sok ember zsúfolódott össze, ezért komoly katasztrófára lehet számítani”.