Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz Eszter
Diszkriminatív gázáremelés

Az Ipari Energiafogyasztók Fóruma (IEF) a tervezett gázáremelést diszkriminációnak és inflációgerjesztőnek nevezte. Mint ismeretes, a Mol megállapodott a Gazdasági Minisztériummal, hogy a lakosságnak jövőre 6, míg a nagyfogyasztóknak - már november 1-jétől! - 43 százalékkal emeli a gáz fogyasztói árát. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő úgy látja, hogy ez a lépés akár 15-20 százalékkal is felhajthatja az energia árát. A végleges döntés a jövő heti kormányülésen várható.

Drucker György, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának főtitkára a távirati irodának elmondta, minden lehetséges lépést meg fognak tenni annak érdekében, hogy a kormányt jobb belátásra bírják. Ez a lépés ugyanis figyelmen kívül hagyja a piaci viszonyokat, az ipari fogyasztóknál jelentkező nagyarányú emelés pedig továbbgyűrűzik a lakosság felé.
Szaniszló Mihály, az IEF elnöke lapunknak kifejtette, a nagy felhasználók között különböző hőerőművek vannak, akik villamosenergiát állítanak elő. Költségszerkezetük nagy százalékát a gáz adja, ezért nagymértékű költségemelkedést okozna számukra az említett áremelés, s ez továbbgyűrűzve több céget is válságos helyzetbe hozna. Akár 10-15 százalékkal is drágulhatna a villamosenergia, ami kihatással lehet a nagy energiafelhasználók által előállított termékek árára is (mint például a kenyérre), valamint a távhőszolgáltató cégek többségére. Ha pedig ezek a cégek kénytelenek magasabb áron vásárolni, akkor a költségeiket áraikban is érvényesíteni fogják. Ez becslések szerint elérheti akár a 15-20 százalékos drágulást is, s mindezt végső soron a fogyasztó fizetné meg, ennél pedig kedvezőbb lett volna a szociális kompenzáció - mondta Szaniszló.
Matolcsy György gazdasági miniszter szerint természetes, hogy sorra tiltakoznak a nagyfogyasztók, majd megjegyezte, az áremelés megtakarításra kényszeríti a nagyfogyasztókat és a termelő cégeket.
A kormány célja az - tette hozzá -, hogy a lakosságot, a kommunális intézményeket, az egészségügyi és a szociális létesítményeket ne érje olyan mértékben a gázáremelés, mint a multinacionális cégeket.
Nem szerencsés ez a durva áremelés - mondta Oblath Gábor, a Kopint-Datorg Rt. elnöke. Ez kemény lépés a kormány részéről, és ráadásul visszataszító, hogy kicsit populista felhanggal indokol, mondván, a multik fizessenek csak, ne a jó magyar polgárok.
A Pénzügyminisztérium lapunk érdeklődésére közölte: nem módosítja a jövő évi inflációs várakozásait a gázáremelés miatt, mivel a tárca azzal számol, hogy maximálisan 0,3 százalékponttal növelné ez a pénzromlás mértékét.
A beharangozott megállapodás egyértelmű nyertese a Mol: részvényei a bejelentést követően szárnyalni kezdtek a tőzsdén. A Credit Suisse First Boston befektetési bank pedig bejelentette, a Mol-papírok 12 havi célárát 8 524 forintra emelte. (Jelenleg a Mol ára 5 000 forint körül mozog.) Az olajtársaság az egyezséggel az elmaradt gázáremelésből származó 100 milliárd forintos veszteségét 25 milliárdra lefaraghatná, a kormány pedig felszabadulhatna a Mol által indított perek súlya alól.