Vissza a tartalomjegyzékhez


Középfokú szakképzés Magyarországon
Jók a kilátások

„Úgy tűnik, leszálló ágban van a felsőfokú végzettséggel rendelkezők presztízse. Legalábbis a gazdasági és informatikai szektorban ténykedők körében, hiszen a nagyvállalatok egyre gyakrabban alkalmaznak középfokú képesítéssel rendelkezőket az ilyen tevékenységek elvégzéséhez” - jelentette ki Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy minapi sajtótájékoztatón, amelyen a hazai szakképzés jelenlegi és jövőbeni helyzetéről volt szó. A nagyvállalatok az egyetemi, illetve főiskolai végzettséggel rendelkező közgazdasági és informatikai szakemberek bérezésének magas költségeit kívánják ezzel csökkenteni - többek között ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a 2000. évre szóló szakképzési prognózis keretében készített a BKIK Budapest és Pest megye területén. A Dávid János kutatásvezető közreműködésével készült tanulmány feltérképezte, hogy az említett régióban mely szakmákban várható növekvő kereslet, melyekben pedig túlkínálat, a felméréseket több mint 600 vállalat reprezentatív mintája alapján készítették.
A kutatók viszont azt is megállapították, hogy a fenti szakmacsoportok néhány éven belül veszítenek kedvező bérpiaci pozícióikból, és várhatóan elhelyezkedési nehézségek is felmerülnek. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy részben a karriervágyakhoz erősen ragaszkodó szülői ambíció érvényesül azon középiskolák képzési struktúrájában, amelyek fennállásukat a nekik járó finanszírozás mellett a szülők igényeinek köszönhetik. E tény pedig hátráltatja a gazdasági-vállalkozási szektor és a tanintézmények közti sikeres párbeszédet, hiszen a fiatalok szülei a legjobb szándékaik ellenére sem rendelkeznek pontos képpel a gazdasági szektor mindig változásban lévő áramlatairól.
A tanulmány tanúsága szerint a szakképzés a budapesti vállalatoknál gyorsabban épül le, mint a vidékieknél, főként a tanműhelyek felszámolásával.
Az előrejelzések szerint az elkövetkező 6 év során várhatóan jelentősen megnő a kereslet a különféle gépész szakmák, a könnyűipari szakmák (textil-, ruha-, bőr-, szőrme-, cipőipar), valamint a vegyes szolgáltatóipar különféle (kereskedelmi, ügyviteli) ágazatai iránt. (Takács Gabriella)