Vissza a tartalomjegyzékhez

Fröhlich András
Nem a hatalom érdekel

- mondja Németh Miklós egykori miniszterelnök


„Nézze, hoztam tapasztalatokat Angliából”    Fotó: Vörös Szilárd

- Meglehetősen talányos volt a Veszprém megyei látogatásának felkonferálása. Az MSZP helyi szervezete által kiadott meghívón az Ön jelenlegi titulusa csupán volt miniszterelnök és volt EBRD alelnök. De ki ma Németh Miklós a szocialista pártban?
- Teljes jogú MSZP-tag. Felújítottam zempléni tagságomat, melyet akkor kellett szüneteltetnem, amikor aláírtam Londonban a munkaszerződésemet.
- Ahhoz képest szép fogadtatása volt. Két nap alatt mindenkivel találkozott a „királycsináló” Veszprém megyében, aki számít. Nem éppen tipikus.
- Mély vízre vágytam, ezért én kerestem a társaságot. Kilenc év után szükségesnek láttam, hogy képet kapjak arról, hol tart a magyar demokrácia, hol húzódnak a feszültségek, és ezeket hogy élik meg a társadalom szereplői. Az emberekkel való találkozást tanulmányok nem pótolhatják, és én az elmúlt fél év alatt több tízezer emberrel találkoztam.
Emellett van is mit mondanom a pártomnak. A jelen problémái nemes kihívást jelentenek egy önmagát szociáldemokratának valló pártnak, hiszen ez az ország fél a jövőjétől. Márpedig most kell eldöntenie, van-e élet Európán kívül. Mert természetesen van, csak az nagyon drága nekünk és mi nem vagyunk Münchausen bárók, hogy képesek legyünk saját hajunknál fogva kihúzni magunkat a gödörből. Bizonyos kérdésekre most kell megadnunk a hiteles és teljesíthető választ, mert a mai viszonyok nem egy tekintetben már az emberi méltóságot sértik.
- Az MSZP milyen választ ad erre?
- Jól kell tudnunk kommunikálni. Hiteles emberekkel kell a választások elé nézni és olyan programot kell ajánlanunk, amit teljesíteni tudunk. Hogy mindezt elérjük, és biztos lábakon álljunk, elsődlegesen a pártstruktúrán kell változtatnunk. Külön kell választani a pártelnöki és a miniszterelnöki vagy elnökjelölti pozíciót, s harmadikként a frakció élére is külön ember szükségeltetik. A pártelnöknek és csapatának a választási győzelem a feladata. Ehhez meg kell találni a legalkalmasabb 176 egyéni jelöltet, őket fel kell készíteni, segédkezni kell programjaik összeállításában, és azokat harmonizálni kell az országossal. Ez az egyik csapat. A miniszterelnöki csapat dolga, hogy kidolgozza a leendő kormány programját, sőt a legszükségesebb jogszabály-módosításokat is megtervezze. A harmadik pedig a frakció. Én nem hiszek annak, aki azt mondja, hogy e három terület egy kézben, akár egy szervezetben összefogható. Ha mégis ezt választja a párt, akkor én a magam részéről inkább félreállok.
- Ön nemsokára találkozik Kovács Lászlóval. Ha nem jutnak dűlőre, akkor előfordulhat, hogy az szocialista pályafutásának végét jelenti?
- Ezt azért nem mondanám. A novemberi kongresszus a döntő. Mint párttag minden bizonnyal módom lesz majd javaslatomat a plénum elé vinni, és a végső döntés ott születik meg.
- Hadd legyek rosszindulatú. Ez a javaslat mintha a levegőben lógott volna. Hazajön Németh Miklós és azt tapasztalja, hogy párton belüli riválisa az egyik legnépszerűbb magyar politikus. Ha tehát hatalmat kíván kipréselni magának az MSZP-ben, akkor annak ez az egyik járható útja…
- Voltam miniszterelnök. Higgye el, nem török hatalomra. Nem a hatalom, a problémák és a feladatok érdekelnek. Eddig csak lózungokban tettünk valamit a kicsikért - legyenek azok a vállalkozások vagy a periférián élő emberek. Eredményeket akarok és erre a Magyar Szocialista Pártot tartom a legalkalmasabbnak. Ha a pártnak szüksége van rám, akkor természetesen vállalok feladatokat. Az MSZP-nek azonban most nem személyekben kell gondolkoznia - arra ráérünk még -, hanem a jó konstrukción.
- Ráérnek? A helyi alapszervezetek a jelenlegi konstrukció szerint már jórészt megtették személyi javaslataikat a párt élére. Október 25-én le is jár az erre adott határidő.
- E határidő még tolódhat… Meg aztán a politikában 24 óra is lehet nagy idő.
- Profi időbeosztással.
- Profi párt nyeri majd a választást. Nézze, hoztam tapasztalatokat Angliából. Nem szabad személyeket menedzselni, hanem a pártot kell. Kifelé egység, befelé párbeszéd. Párbeszéd, de a hozott döntés után fegyelem. Az angol minta szerint azt is szakembernek kell eldönteni, milyen témában ki szólalhat meg nyilvánosan, mik a kulcsmondatok és azok hol hangozzanak el. S ha valaki ezt nem tartja, az számoljon a következményekkel. De ez nem a párt szigora, hanem a szaktudás, mondjuk a PR-szakember szigora. Vagyis profizmus.
- Egyre izgalmasabb a novemberi tisztújító konferencia tétje. E pillanatban hogy látja pártja esélyeit? Nem gondolja, hogy a Fidesz malmára hatja a vizet a csúcsvezető személyének lebegtetése?
- Azt tudom erre mondani, amit a koalíciós találgatásokkal kapcsolatban is válaszolnék. Nekünk a magunk háza táján kell most sepregetni és nem másokkal foglalkozni.
- Akkor az SZDSZ sincs leírva, melynek elnökaspiránsa szerint nem lenne jó, ha a magyar demokrácia Németh Miklóstól Németh Miklósig tartana?
- Senki sincs leírva. Persze én nem rúgnék azokba, akikkel kétszer főpolgármester lettem, és akikkel négy éven át kormányon voltam. Nem profi.


Várhatóan Kovács marad az MSZP élén

Az eddigi jelölésekből nagy biztonsággal valószínűsíthető, hogy a novemberi kongresszus után is Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa, Kovács László áll majd a szocialista párt élén - jelentette ki Kiss Péter az MSZP ügyvezető alelnöke a párt debreceni sajtótájékoztatóján. A politikus - aki a kongresszusi szervezőbizottság vezetője is - természetesnek tartja, hogy a kongresszus előtt van a pártban egyfajta vetélkedés. „Az MSZP olyan párt, ahol lehetnek különvélemények, eltérő nézetek, sokakat éppen ez tart a szocialisták között” - mondta. Az MSZP ügyvezető alelnöke közölte: a hazai pártok között egyedüliként az MSZP készített hosszú távú programot, amelynek jólét és szociális biztonság című fejezete a szociális Európába történő integrálódásunkat tűzi ki célul. Mint mondta: programjuk fontos célként említi az európai bérek elérését, amelynek érdekében járulékreformmal párosuló, úgy-nevezett „bérutolérési” reformra van szükség. A politikus szerint ez kormányzati program keretében valósulhat meg. Kiss Péter szerint csak aktív foglalkoztatáspolitikával állítható meg az ország kettészakadásának további növekedése. „Az MSZP, ha kormányra kerül, szeretné megvalósítani, illetve elterjeszteni a távmunkát, a részmunkaidős foglalkoztatást, és visszaállítani a társadalmi párbeszéd intézményeit” - mondta az MSZP ügyvezető alelnöke Debrecenben. (MTI)