Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Fideszes bírálat a Fidesznek

A Fidesz-vezette kormány nagyon kevés pozitív társadalomátalakító lépést tett, és az elmúlt két évben a legfőbb célja az MSZP gazdasági és média hátországának megroppantása, illetve a sajátjának felépítése volt - jelentette ki Tölgyessy Péter fideszes országgyűlési képviselő. A jogász-politikus, az SZDSZ egykori elnöke minderről a Pénzügykutató Klub csütörtöki budapesti ülésén beszélt.

Előadásában kifejtette, hogy a konfliktusok nem jelentik önmagukban egy kormány politikájának a hibáját, hiszen jelentős átalakítást csak nagy összeütközések árán lehetne elérni, például az egészségügyben vagy az adórendszert illetően. Véleménye szerint azonban a kormány csak a szociálpolitika terén tud komolyabb változásokat felmutatni, ám a családtámogatási rendszert például - amelynek kitüntetett helyzetével maga is egyetért - végtelen aránytalanság jellemzi. Tölgyessy Péter álláspontja szerint el kellene térni a báziselvű költségvetés-tervezéstől, s szükséges lenne a 25 százalékos áfakulcs csökkentése. Sokkal kisebb szja-kulcs is elegendő lenne, elkerülhetetlen viszont a tulajdoni típusú adók, így például az értékalapú ingatlanadó bevezetése, valamint az örökösödési és a tőkejövedelmeket érintő adók kiterjesztése.
A parlamenti pártokat jellemezve Tölgyessy Péter úgy vélte, hogy a Fidesz rossz politikát csinál jól, hiszen ha az a céljuk, hogy kettészakítsák a társadalmat, és megsemmisítsék a centrumot, akkor ez a folyamat már igen előrehaladott. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Fidesz koalíciós partnerének, a kisgazdapártnak az „elnyelése is folyamatban van”, ugyanakkor ha az FKgP öt százalék alá kerül a választásokon, akkor ez szétrombolhatja a Fidesz választási stratégiáját. Tölgyessy szerint a Fidesznek nincs nehéz dolga az együtt kormányzás terén az FKgP-vel, mert a kisgazdák a minisztériumaiknak juttatott pénz és meghatározott kinevezések fejében készek elfogadni a Fidesz vezető szerepét a kormányzásban. A politikus az MSZP-t olyan pártként jellemezte, amely egyáltalán nem értelmiségi képződmény, hanem káderpárt, melynek egyre gyengébb az utánpótlása. Megítélése szerint a szocialista párton belül Németh Miklós volt kormányfő nem tud majd felülkerekedni Kovács László elnökön, aki tipikus első beosztottként viszont nem képes egybefogni egy ilyen bonyolult, öszszetett pártot.
Tölgyessy Péter véleménye szerint az SZDSZ nagyon kicsi, vagy kicsit nagyobb párt lesz, de az MSZP-vel való együttműködés pályájáról nem fog tudni lelépni. Szavai szerint Demszky Gábor pártelnökké választása az utolsó, de igen korlátozott esélye az SZDSZ-nek. Az MDF-ről szólva közölte: nincs reális esélye a választásokon való önálló indulásra, és a Fidesszel kötött alkuja arról szól, hogy hozzájuthat-e 15-20 mandátumhoz, amely elegendő lenne önálló parlamenti frakció alakítására. A Magyar Igazság és Élet Pártjáról Tölgyessy Péter úgy vélekedett, hogy szemlátomást az FKgP elsüllyesztéséért politizál, és arra készül, hogy a jövőben esetleg valamiféle kormányzati szerepet kap. Tölgyessy Péter nézete szerint a Fideszben a MIÉP-pel való együttműködésnek már megvannak az érzelmi feltételei. Ugyanakkor hozzátette: a Fidesz tényleges kül- és gazdaságpolitikája valójában nem áll túlságosan messze a szocialistákétól, és a fideszesek radikális ideológiai kijelentései éppen ennek elfedésére szolgálnak.