Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Demszky lett Orbán első kihívója

A SZDSZ holdudvarában általában sikeresnek tartják Demszky Gábor főpolgármester „elnöki belépőjét”, annak fényében is, hogy Fodor Gábor országgyűlési képviselő személyében kihívója lett a pártvezetői posztért folytatott kampányban.


Demszky Gábor. Sokan kíváncsiak rá    Fotó: Vörös Szilárd

Demszky Gábor fellépésével úgy tűnik, hogy egy új stílus és ahhoz kapcsolódó szimbólumrendszer is „belép” az országos politikai kommunikációba. Míg a konzervatív pártok előszeretettel választanak múlt századi úri eleganciát sugalló helyszíneket, mint például a Gellért szálloda, a szocialisták inkább semleges ízű helyeket kedvelik, addig a főpolgármester és tanácsadói egy modern stílusú, XXI. századi „atmoszférájú” étteremben tálalták üzenetüket. A mondandó is új szóképeket, eddig nem használt kifejezéseket tartalmazott, mint például „rózsaszínű és narancsszínű kádárizmus újjászületése”, „a rendszerváltás nem Németh Miklóstól Németh Miklósig tart”, illetve „a MIÉP politikája az irigységre és a gyűlöletre, a Fideszé az arroganciára és a kapzsiságra, az MSZP politikája pedig szervilizmusra és érdem nélküli privilégiumokra épül.”
Demszky láthatóan és hallhatóan törekedett arra, hogy feltűnő, idézhető, könnyen megérthető, médiaképes ugyanakkor több szinten is érthető üzenetet fogalmazzon meg. Mint az előbb idézettekből kiderül, a kormányzó pártok markáns bírálata mellett a szocialisták is erős kritikát kaptak. A helyszínen több SZDSZ-alapító, így például Konrád György és Haraszti Miklós író, valamint Rajk László építész is jelenlétével tüntetett Demszky Gábor mellett.
Haraszti Miklós lapunknak kifejtette: jó úton halad a „szabaddemokrata reform”, és lényeges, hogy a párt „megszemélyesedése” mellett egy teljesen új szavazó réteg - az SZDSZ-t elhagyó liberálisok - megszólítása is elindult. Úgy érzi, Demszky a liberális értékeket is föl fogja erősíteni, mivel ő egyrészt időben gondolkodik, így nem gondolatokat közöl, politikát csinál. Másrészt „helyből liberálisabb, mint a liberalizmust rajta számon kérők nekifutásból”. A nyílt konfliktust azért tartja szerencsésebbnek a „járt utat járatlanért el ne hagyj” alternatívája helyett, mert ezzel - még hogyha néhány frusztráció nyilvánosságra is kerül - Demszky nem a párton belüli vitát szaporítja, hanem kimozdítja azt a holtpontról.
A héten zászlót bontott Fodor Gábor szabaddemokrata országgyűlési képviselő, egykori Fidesz-alapító, akinek üzenete annyiban hasonló Demszkyéhez, hogy ő is szükségesnek tartja a Fidesz vezette kormány leváltását, az SZDSZ-t az ellenzék meghatározó erejévé tenné. A különbség viszont az: más a Fidesz, mint az MSZP. „A Fidesz ellenfelünk, az MSZP vetélytársunk!” - hangsúlyozta Fodor.
A lapunk által felkeresett, az SZDSZ úgynevezett holdudvarához tartozó értelmiségiek általában örültek, és sikeresnek tartották Demszky Gábor fellépését, ellenvéleményt kizárólag Tamás Gáspár Miklós fogalmazott meg, aki velős egyszerűséggel annyit mondott: nem jó így ez a fellépés. Elemzők szerint Demszky Gábor szempontjából kedvező, hogy Fodor is elindul a vezetői tisztségért. Hiszen kétféle formában is teret kap a médiában a kormánykoalíció bírálata, emellett azt az üzenetet is hordozza a kettős verseny, hogy ez a párt nem olyan, mint a Fidesz vagy az FKgP ahol nincsen verseny a pártelnökségért.
Velkey Gábor, az SZDSZ Ügyvivő Testületének tagja szerint sincs más út pártja számára, mint egy önálló, az MSZP-től és a Fidesztől is egyértelműen elhatárolható, európai modern liberális polgári irány hangsúlyozása. Az SZDSZ „stílusváltásának” jelentőségét azonban nem kifejezetten a személyekben, személycserékben látja, hanem inkább a követendő politikai stratégia kialakításában. Úgy látja, az SZDSZ-nek azért fontos az európai modernizációs irány hangsúlyozása, mert a hazai közéletben „tragikus állapotok uralkodnak, szörnyűségesek a közállapotok, a közélet tisztasága romokban hever, és már senki nem hisz a politikusoknak”. Az SZDSZ - megítélése szerint - élen járhatna a politikai élet morális megtisztulási folyamatának elindításában. Megérti Demszky radikálisabb megfogalmazásait, de azt is helyesli, hogy a főpolgármester
- felmérve a helyzetet - visszalépett a korábban emlegetett vétójogtól. „Nyitott szemmel kell politizálnunk kifelé és befelé egyaránt, és hogy ha olyan tendenciákat látunk, amelyek nem jó irányba viszik az SZDSZ-t, akkor azonnal a megfelelő, belső fórumokon ennek hangot kell adni” - állítja a politikus, hozzátéve, hogy dróton rángatható ügyvivő testületre nincs szükség.
Ónody Tamás, a párt Új Generáció nevű mozgalmának vezetője szerint Orbán Viktor legesélyesebb kihívója Demszky Gábor, és az SZDSZ is csak az ő vezetésével tudna hosszú távon erős és önálló liberális pólussá válni. A párton belüli nézeteltérések kapcsán az ifjú politikus hangsúlyozta: „Az SZDSZ civilizált párt, ahol az ilyen jelentős véleménykülönbségeket is emberi keretek között lehet megvitatni, eldönteni és a döntés után az új helyzethez alkalmazkodni.” Ónody szerint Demszky győzelme várható, aki azonban ezt követően remélhetőleg Fodor Gábort is „integrálni” tudja majd a párt vezetésébe. „Ez nagyon fontos lenne, mert az SZDSZ akkor lesz erős párt, ha gyűjtőpártként működik, tehát sokszínű, sok áramlatot egyesít magában, sok érdekes, színes arca van” - mondja Ónody. A politikus az SZDSZ nagy pártokhoz való viszonyáról a következőképpen vélekedik: „Nekünk most nem azzal kell foglalkoznunk, hogy az MSZP és a Fidesz melyik nap éppen hogyan mártja a másikba a konyhakést. Ez egy elég ronda polgárháború, amelynek során egyre jobban elsikkad a jövő Magyarországáról folyó párbeszéd. Az SZDSZ-nek pedig most pontosan ezért kell küzdenie.”


A Fidesz és az MSZP véleménye

Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója az SZDSZ belső ügyének tekinti az esedékes tisztújításokat. Mint mondja, pártjának az SZDSZ abszolút nem jelent vetélytársat, Demszky Gábor semmiképpen sem lehet Orbán Viktor méltó ellenfele. „Azok után, amit Kínában megengedett magának, nem nevezném politikus alkatnak a főpolgármester urat” - mondta a frakcióigazgató, majd Demszky szerepére utalva megjegyezte: sürgetőbb kérdésnek tartja „az SZDSZ ügyénél” a főváros lakhatóvá tételét.
Baja Ferenc szocialista politikus szerint nem tesz jót az ellenzéknek Demszky fellépése. „Egyetlen egy esetben látom értelmét annak, amit Demszky Gábor csinál, mégpedig akkor, ha az SZDSZ valóban képes szavazókat elhódítani egyrészt a jelenlegi konzervatívoktól, másrészt azoktól a jelenleg nem szavazóktól, akik valamilyen oknál fogva bizonytalanok” - állítja Baja, aki nem titkolja: aggasztónak tartja a főpolgármester stílusát. Álláspontja szerint a Fidesz negatív politizálásának nem az elhatárolódás, hanem a pozitív politizálás az egyetlen lehetséges ellenszere. A politikus elhibázott lépésként értékeli a szocialistáktól való éles elhatárolódást, és sokkal inkább kíváncsi arra, hogy miben kínál új alternatívát Demszky programja a magyar választóknak.