Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Szabbatot a földeknek!

Izraelben, Bet Uziel városában thaiföldi munkások szüretelik az articsókát. Ez a jele annak, hogy elkezdődött a mezőgazdasági szabbat éve az országban. Az ószövetségi törvény szerint minden hetedik évben ugaron kell hagyni a földet. Hogy ezt megkerüljék, az izraeli gazdák ilyenkor már hagyományszerűen eladták földjeik használati jogát nem zsidó embereknek, és így a területek a hetedik évben is termelésben maradhattak. Azonban heves vita robbant ki akkor, amikor egy köztiszteletben álló rabbi nemrég kijelentette, hogy ez az úgymond ősi szokás nem megengedett a Tóra értelmében. (Christian Science Monitor)


SMS-elvonókúra

SMS-elvonókúrával, azaz a mobiltelefonos üzenetküldésről leszoktató terápiával bővült egy dán klinika „repertoárja”. Az intézet olyan embereket kezel, akiket teljesen hatalmába kerített a szerencsejáték-szenvedély, vagy akik internetfüggők lettek. Immár azonban megkezdte mániákus mobiltelefonos üzenetküldők kikúrálását is. Első betege egy 25 éves sofőr, aki mindennap szinte „a sárga földig le-SMS-ezi” magát. Napi átlagban 217 üzenetet küld, jóval többet, mint amennyit fizetéséből megengedhet magának, és képtelen kifizetni 12 ezer koronás negyedéves telefonszámláját. Ezért döntött úgy, hogy aláveti magát egy SMS-elvonókúrának. Michael Joersel, a klinika internet-leszoktató részlegének vezetője szerint egyre több SMS-megszállott fogja igényelni segítségüket. 1998 óta hatvan ember kérte internet-elvonókúrájukat. (Vianovo)


Vadfogás világhálóval

A Svenska Dagbladet című svéd újság lehetőséget biztosít az internetbolond polgároknak arra, hogy számítógépük képernyőjén keresztül induljanak jávorszarvas-vadászatra. A lap egy digitális fényképezőgépet állított fel a svéd erdő sűrűjében, amely percenként készít pillanatfelvételt a weboldal számára. Ha ön észrevesz egy jávorszarvast a fotón, a weboldalhoz csatolt űrlapot kell kitöltenie a dátum és a pontos idő megjelölésével. Az első tíz szemfüles vadász frissen sült jávorszarvast vagy egyéb vadhúsból készült finomságokat nyerhet. A sikeres fogás érdekében ajánlatos a naprakész fényképeket letölteni az internetről. A jávorszarvas-vadászat nemzeti időtöltés az őszi és a téli hónapokban, különösen a jeges északi területeken. Hozzávetőleg minden 30 svédre jut egy jávorszarvas, megközelítőleg 300 ezer ember jár rendszeresen vadászni, és körülbelül 100 ezer jávorszarvast ejtenek el egy évben. Az újság első ízben tavaly próbálta ki a játékot, és bevallása szerint svd.se oldalának látogatottsága 20 százalékkal növekedett. (Reuters)


Titániummal kikövezve

Ha a levegőszennyezést elnyelő újfajta utcakövekről készülő vizsgálatok az elvárások szerint haladnak, lehet, hogy London utcáit hamarosan titániummal bevont kövekből építik újjá. Frixos Tombolis, a London belvárosában lévő Westminster-negyed Közlekedési és Főutak elnevezésű bizottságának vezetője elmondta, hogy ezek a speciális utcakövek csökkentenék és elnyelnék a közlekedés során keletkező nitrogén-oxidot. „A titániummal bevont utcakő elnyeli és ártalmatlan nitrogénné és oxigénné alakítja a nitrogén-oxidot, ezzel csökkentve az egyik legnagyobb városi légszennyező tényezőt” - mondta. A terv valószínűleg népszerű lesz a brit autósok körében, akik rengeteget mérgelődnek a benzin árában megjelenő magas adók miatt, mivel az adók célja a környezetszennyezés csökkentése. „Valószínűleg jövőre fogjuk a kísérleteket elkezdeni. Jelenleg is tárgyalásokat folytatunk a japán Mitsubishi Vállalattal, amely részt vesz az újfajta utcakő kifejlesztésében” - mondta Tombolis. Véleménye szerint, ha a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, az utcák újrakövezését az elkövetkező pár évben kezdik meg. (Reuters)