Vissza a tartalomjegyzékhez


Jóléti kórkép

A 82 milliós Német Szövetségi Köztársaságban több mint 2200 kórház és több ezer klinika fogadja a betegeket. Noha a takarékoskodás az NSZK-ban sem ismeretlen fogalom, még a leépítési hullám ellenére is 580 ezer kórházi ágy várja a gyógyulni vágyókat: a helyek kihasználtsága 80 százalékos. A páciensek átlagosan 11 napot töltenek kórházi falak között, ami a napi 300-600 márkás költségek miatt az ambuláns kezelések jövőbeni elterjedését vetíti előre. (Olyan kísérlet is folyik, hogy a lábadozó betegeket olcsóbb, sterillé varázsolt szállodákban helyezik el, ahová csak vizitelni néz be az orvos…) A német társadalom öregszik, az átlagéletkor egyre emelkedik. (Nők 79, férfiak 74 év.)
A jóléti Németországban magas presztízse van az orvosi hivatásnak: 105 ezer doktor munkáját 340 ezer ápoló segíti. Mind a gyógyászok, mind a nővérek között szép számmal akadnak külföldi szakemberek is.
Az EU legnépesebb államában évente 1 millióan hunynak el keringési betegségekben, illetve rákban, ez a két kór fenyegeti leginkább a németeket. A stressz, a túlhajszoltság nemcsak a páciensekre jellemző, hanem a rengeteg adminisztratív munkának kitett orvosokra is. Műhibákról ritkán röppennek fel hírek; indokolatlanul felírt méregdrága gyógyszerekről, engedély nélküli tablettákról, cseppekről, feleslegesen elvégzett műtétekről azonban gyakorta ad hírt a sajtó.
A közelmúltban nagy port vert fel annak a több tucat középkorú nőnek az esete, akiknek egy vagy mindkét mellét téves diagnózis következtében amputálták. A kipattant botrány perbe fogott rákspecialistája a felelősségre vonás elől öngyilkosságba menekült. (Mogyorósi Géza, NSZK)