Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Atomvita Bécs és Prága között

Prágában a héten bejelentették, hogy a dél-csehországi temelíni atomerőműben működésbe lépett az első blokk reaktora. A nyugati ellenőrző rendszerrel rendelkező, de szovjet típusú erőmű éles ellenállást váltott ki a szomszédos Ausztriában, ahol az osztrákok több határátkelőhelyet is eltorlaszoltak tiltakozásuk jeléül. A környezetvédők azt ígérik, hogy folytatni fogják a demonstrációkat.


Tiltakozó feliratok a temelíni atomerőmű előtt. Osztrák barrikádok     Fotó: Reuters

A kommunizmus bukása óta a legélesebb diplomáciai ellentét alakult ki Bécs és Prága között. A határtól csak ötven kilométerre található - szovjet tervezésű, de nyugati biztonsági rendszerrel ellátott - atomreaktor az osztrákok szerint nem biztonságos, és működtetése veszélyezteti Csehország uniós csatlakozását. Ausztria azzal fenyegeti északi szomszédját, hogy aláaknázza a cseh belépési törekvéseket, amennyiben nem kapja meg az általa követelt biztonsági garanciákat. A cseh illetékesek szerint a temelíni erőmű a törvényhozás minden olyan követelményét teljesítette, amely az aktiválási folyamatnak erre a fázisára vonatkozik.
Frantisek Hezoucky, a reaktor igazgatója újságíróknak elmondta: a reaktor két hónapon belül eléri teljes kapacitásának harminc százalékát, öt hónap múlva pedig „teljes gőzzel” fog működni. A második blokkot tizenöt hónappal azután kezdik majd működtetni.
Wolfgang Schüssel osztrák kancellár Milos Zeman cseh miniszterelnökhöz intézett levelében nyomatékosan kérte a temelíni erőmű üzembe helyezésének elhalasztását: „Ha Temelín működésbe lép, az következményekkel járhat a csatlakozási tárgyalásokon, természetesen osztrák szempontból” - mondta Schüssel. A cseh kormány viszont nemzeti függetlenségére hivatkozott, amikor a mintegy két évtized alatt felépült, kétezer megawattos erőmű beindítása mellett döntött. Schüssel szerint Zeman figyelmen kívül hagyta előző, a tárgyra vonatkozó leveleit. „A párbeszéd visszautasítása sajnálatos, és nem felel meg az európai elveknek” - tette hozzá Schüssel.
A hagyományosan atomenergia-ellenes Ausztriában a cseh határ mentén lakó osztrákok - Temelín elleni tiltakozásul - eltorlaszoltak három határátkelőt. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár találkozót kért Milos Zeman cseh kormányfőtől, hogy megvitassák a Prága és Bécs közötti feszültségeket. Zeman azt nyilatkozta, hogy csak akkor hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, ha az osztrákok abbahagyják a határátkelők lezárását. „Csak annyit kérünk az osztrák kormánytól, hogy tegyen rendet otthon” - jelentette ki már hétfőn Libor Roucek, a cseh kormány szóvivője.