Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Veszélyes tigrisen lovagolni

Interjú Aviv Siron izraeli külügyi szóvivővel

- Spontán bűncselekménynek vagy kiszámított akciónak tartják a ramallahi lincselést?
- A Palesztin Hatósággal fennálló probléma az, hogy nem vállalnak felelősséget az erőszakos cselekedetekért. Ha adnak is ki rendeleteket, amennyiben az emberek azokat nem teljesítik, nem tudják kontroll alatt tartani az eseményeket. Nehéz megmondani, mindenesetre tény, hogy a katonákat a palesztin rendőrség tartotta fogva, és ezért Jasszer Arafatot, a Palesztin Hatóságot és a palesztin biztonsági erőket tartjuk felelősnek a gyilkosságokért, még akkor is, ha a végrehajtók között volt néhány fanatikus kívülálló is.
- Mit tudnak az eltűnt katonák sorsáról?
- Éppen most kaptam az információt, hogy a harmadik holttest maradványait két órával ezelőtt hozták vissza Izraelbe. Három katonánk halt meg.
- Hogyan értékelik a kialakult helyzetet?
- Nem hinném, hogy háború van. Egyértelművé tettük, hogy az izraeli védelmi erők mai akciói pontos és korlátozott válaszul szolgáltak a katonák meggyilkolására. Két-három palesztin biztonsági célpontot támadtunk. Nem szándékozunk folytatni, de ezt üzenetnek szántuk arra nézve, hogy mi következhet, ha nem hagynak fel az erőszakkal.
- Milyen segítségre számítanak a térségbe érkezett diplomatáktól?
- Azt várjuk a külföldi politikusoktól, hogy Jasszer Arafat számára egyértelművé teszik: ami sok, az sok. Mindenki tudja, hogy katonailag Izrael erősebb. De az egész békefolyamat célja egy olyan megoldás volt, aminek semmi köze a hadsereghez, az erőszakhoz és ártatlan emberek szenvedéséhez. Éppen ellenkezőleg. Igazán nem értem, hogy amikor az elmúlt hónapokban olyan közel voltunk egy lehetséges megegyezéshez, Arafat azt hitte, erőszakkal talán többet kaphat. Szerintem nagy hibát követ el. Azt várjuk minden diplomatától, és minden kormánytól - Magyarországot is beleértve -, hogy tegyen meg mindent, amit tud annak érdekében, hogy Arafattal megértesse: nagy hibát követ el, ha tigrisen lovagol - ugyanis ennek nem lehet tudni, mi lesz a vége.
- Hogyan készülnek a terrorveszély elhárítására?
- Izraelben teljes készültségben állunk, mivel nő a terrorcselekmények elkövetésének lehetősége a polgári lakosság ellen, és minden szükséges intézkedést megteszünk, de ez a helyzet megint annak a bizonyítéka, hogy Arafat valószínűleg már nem akarja a békefolyamatot. Slomo ben Ami külügyminiszter röviddel ezelőtt kijelentette: a békefolyamat a jelenlegi formájában nem mehet tovább, új utat kell találnunk, feltéve, ha visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, új módot a bizalom építésére, mivel nyilvánvaló, hogy ami eddig volt, az nem elég.