Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Posztolimpiai bú

Pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy afféle posztolimpiai bú keríti hatalmába az olimpián részt vett 16 ezer sportolót. „Ez a legnagyobb sportesemény a világon, és egyszerűen képtelenség mindig ugyanolyan lángon lobogni. Komoly hangulati visszaesés következik be” - mondta az ausztrál csapat sportpszichológusa a Sunday Telegraph című lapnak. Hozzátette, hogy az olimpia utáni búskomorság bekövetkezte nagyban függ attól, ki hogyan szerepelt. Egy aranyérmes bajnok felfokozott jókedélye akár egy évig is eltarthat, de előbb-utóbb mindenki szembesül vele, hogy ő is csak egy ember a sok közül - mondta Michael Martin. (MTI)


A zoknik földje

A Lookout-hegység lábainál élő közösség azzal büszkélkedhet, hogy 100 zoknigyár működik itt. A helybéliek állítják, hogy itt találták fel a mindkét végén nyitott „aerobic zoknit”, valamint hogy minden harmadik pár zokni náluk készül. Fort Paynében évente 60 millió pár zoknit gyártanak, és talán a világ legnagyobb zokniáruháza is itt található. A városkában nemrég nyitotta meg kapuit a Harisnyamúzeum. A furcsa varrógépek fejlődését bemutató képek a múzeum egyik falát teljesen beborítják, míg a felnagyított fekete-fehér fényképek az egykori gyári munkások életét illusztrálják. (USA Today)


Őszi autós újdonságok

Az októberi birminghami és berlini Nemzetközi Autó Kiállításig még van egy kevéske idő, de számos konszern már megszellőztette a négykerekű nóvumok listáját. A kiskocsik mezőnyében régen várt, új Opel Corsa tartogat meglepetést. A három- és ötajtós kivitelben debütáló villámemblémás modell kezdetben hatféle motorral, négyféle alapkivitelben kerül a vásárlókhoz. A VW Polo és a Renault Clio legveszélyesebb európai riválisaként beharangozott Corsa újdonság, ára 2,5 millió forint körül startol, de a 200 km/órás tempóra képes 1.8 literes, 125 lovas GSi jelzésű csúcsmodell tarifája a 4 millió forintot is meghaladja majd.
A középkategóriában mutatkozik be a Volvo S60-as típus. A négyajtós limuzin erényeit egy coupé sportosságával ötvöző svéd autó kizárólag öthengeres kivitelben kerül a szalonokba. A 140 és 250 lóerő közötti aggregátorokkal csábító skandináv újdonság alapára 6 millió forint felett várható.
Aki még gyorsabb és elegánsabb kocsira vágyik, annak a 470 lovas Aston Martin Vanquish-t ajánlják. A 6.0 literes, 12 hengeres brit sportkocsi 4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra. A gömbölyded, kétajtós vad nóvum végsebessége a 260 km/órát is túllépi, ára pedig a legdrágább Mercedesekével vetekszik majd. Világpremier október közepén, Birminghamben! (M. G. Berlin)