Vissza a tartalomjegyzékhez


Skót gróf lesz a magyar taxisból

Brit származáskutatók szerint egy magyar üzletember a hivatalos örököse a skóciai Breadalbane-Holland grófságnak - pontosabban csak a címnek -, amelynek utolsó brit leszármazottja 1995-ben halt meg. Campbell Huba András budapesti vállalkozó amiatt tarthat igényt az egykor egyik legrangosabb skót nemesi címre, hogy Robert Noble származáskutató rábukkant, majd pedig nyolc évi munkával felderítette a Campbell-család magyarországi ágát - adta hírül kedden a The Daily Telegraph című brit lap.
John Romer Boreland Campbell, Breadalbane-Holland grófság 10. grófja és 14. baronetje 1995-ben idősek otthonában hunyt el. Rangját „alvónak” nyilvánították, mivel nem találták meg a legközelebbi leszármazottat. Robert Noble szerint az 55 éves budapesti Campbell Hubát illeti a cím. „A család tudott a skót ágról, de nem gondolták, hogy ők a legközelebbi hozzátartozók” - nyilatkozta a családkutató a brit lapnak.
Campbell grófjának magyarországi kapcsolatai az 1870-es évekre nyúlnak vissza, amikor John Breadalbane Campbell, Huba dédapja egyike volt azoknak a skót mérnököknek, akiket a dunai hidak építésénél alkalmaztak. Budapesten 1873-ban feleségül vette egy brit márki leányát, Katharine Gordont.
A brit napilap szerint Campbell Huba a kommunista Magyarország idején sokat szenvedett nemesi származása miatt. Az ötvenes években családját vidékre telepítették „átnevelés” céljából. Szülei zöldségbetakarítóként dolgoztak, és nemesi származása miatt nem vették fel egyetemre. 17 éves korában műszerészként végzett, majd taxisofőr lett. A kommunizmus bukása óta testvérével, Miklóssal egy szállítmányozási céget működtet, gépkocsi-importtal foglalkozik és Budapest egyik legszebb negyedében lakik - írja a brit lap.
Az 1995-ben elhunyt utolsó gróf, aki a második világháborúban súlyos fejsérüléseket szenvedett, igen jó skótdudás volt. 1994-ben került a somerseti Taunton öregek otthonába, amikor annak tulajdonosa rátalált az utcán mezítláb, egy szál ponchóban bóklászva. Campbell Huba a brit lap szerint csak a címet örökli, a hatalmas uradalom rég szertefoszlott. A Campbell-klán történetét megíró Alastair Campbell azt mondja, volt idő, amikor a család Skócia egyik legnagyobb földtulajdonosa volt, földjeik nagyobbak voltak Argyll hercegének, a klánok vezérének a birodalmánál. Még a 20. század elején is 100 mérföldet lovagolhattak Skóciában úgy, hogy nem hagyták el a családi birtokot. Egy sor távoli örökös és a nemtörődöm intézők miatt azonban a birtok gyorsan öszszezsugorodott. Alaposan túlköltekezték magukat akkor is, amikor Viktória királynő az 1840-es években meglátogatta taymouth-i palotájukat. Utolsó jelentős ingatlanjukat, az Awe-tó partján lévő Kilchurn-kastélyt pár évtizeddel ezelőtt adták el - mondta a brit lapnak Alastair Campbell. (Vianovo)