Au revoir Roquefort! Viszlát Ementáli!
Ezekből és más klasszikus, nyers tejből készült sajtokból nem marad más, csak aromás
emlék, ha az USA kormánya által megbízott tudósok végleg megállapítják, hogy
ugyanaz a régi módszer, ami ízletessé teszi a sajtokat, egyúttal betegséget is
okozhat. Az ügy nagy vihart kavart a vaskalapos sajtrajongók és a hagyományos amerikai
sajtkészítők körében. Szerintük az ősi módszer betiltása a civilizáció végét
jelentené. „Ez ugyanolyan, mintha elégetnénk egy frissen fellelt Beethoven-szimfónia
kottáit” - nyilatkozta Dun Gifford, a hagyományos ételkészítés módszereinek megőrzéséért
küzdő amerikai csoport vezetője. „Ugyanolyan alapvető része ez a kultúránknak,
mint a tánc, a zene, vagy az építészet. Tragikus lenne. Az élet gazdagságából veszítenénk.”
Nehéz elmagyarázni, mi a különbség a pasztörizált és a nem pasztörizált tej íze
között, de azért Ruth Flore, az Amerikai Sajt Társaság elnöke megpróbálja: „Az a
csodálatos a nyers tejből készített sajtban, hogy érezni lehet, honnan jön. Megkóstolod
a tejet, és ahogy a szájpadlásodhoz ér, érzed a földet, a füvet, a növényeket, a
tájat, ahol a tehenek legelnek.” Hagyományosan úgy készítik a sajtot, hogy baktériumot
tesznek a pasztörizálatlan tejbe, majd a keveréket legalább 60 napig állatják 1,66
Celsius fokon. A hagyományos sajt készítői fenntartják azt az álláspontjukat, hogy
az állni hagyás kiöl minden káros mikroorganizmust, és eddig nem volt semmi probléma
vele. Ha azonban a tesztek mást fognak mutatni, a nyers tejből készült sajtokat
betiltják az USA-ban. (Reuters)