Vissza a tartalomjegyzékhez


Fogbarát csokoládé

Még végül kiderülhet, hogy a csokoládémajszolás megóvja a fogakat a szuvasodástól - állítják a japán kutatók. Rájöttek ugyanis arra, hogy a csokoládé fő alkotórészében, a kakaóbabban olyan anyagok vannak, amelyek megtámadják a szájban található baktériumokat - állítja a New Scientist című magazin. A fogszuvasodást az okozza, hogy a szájban lévő baktériumok átalakítják a cukrot savakká, és azok szétáramlanak a fogak felületén. Takasi Usima, az Osaka Egyetem professzora kollégáival rájött arra, hogy a csokoládégyártás során mellékterméknek számító kakaóbabhéj (CBH) forrása az antibakteriális anyagoknak. „A CBH-kivonatot lehetne szájöblítéshez használni, vagy akár fogkrémhez adagolni” - nyilatkozta Usima úr a magazinnak. Véleménye szerint a kakaóbab héját vissza kellene dolgozni a csokoládéba, így az nem lenne olyan ártalmas a fogakra. A kutatók kísérletet végeztek patkányokon: CBH-t tettek az ivóvizükbe, és azt tapasztalták, hogy egészségesebbek voltak az állatok fogai. A tervek szerint embereken is kipróbálják a CBH-t. David Beighton, a Guy’s, King’s és St. Thomas Fogorvosi Intézetének munkatársa szerint a kakaóbab héjában található aktív anyagok más növényekben szintén jelen vannak. „Valóban jótékony hatást fejtenek ki” - mondta el a New Scientist magazinnak. „Azonban inkább a megfelelő szájápolást válasszuk a csokievészet helyett az ép fogak megőrzése érdekében” - tette hozzá. (Reuters)