Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. Abonyi Orsolya
Igyál bort, egyél olajat

Friss kutatási eredményével biztosan sok hosszú életre vágyót örvendeztet meg a Brit Orvosi Társulás (BMA). A napjainkban közzétett kutatás szerint a mediterrán konyhában oly gyakran használt olívaolaj, fokhagyma, sőt a könnyű bor is jó hatással van az egészségre. Kimutatták, hogy a borfogyasztás a szívpanaszokat és -megbetegedéseket, míg az olívaolaj rendszeres fogyasztása a bélrák esélyét csökkenti hatásosan. A fokhagyma jótékony hatása a koleszterinszint redukálásában mutatható ki, azonban mindezek tudatában sem javasolják, hogy a felírt gyógyszereiket ezentúl fokhagymával váltsák fel a rászoruló páciensek.

A fenti eredményeket jól alátámasztja az a tény is, hogy Európában a görög férfiak és nők körében a legkisebb a rák miatti elhalálozások száma. Dimitriosz Trichopulosz professzor, a Harvard egyetem kutatója ezt a görögök áldásos táplálkozási szokásainak tulajdonítja. Az általa vizsgált vidéken élő, hagyományos görög ételeket fogyasztó lakosság fele egészségesen érte meg a hetven év fölötti kort. Ők az átlagosnál több zöldséget, hüvelyest fogyasztottak, ennél egy leheletnyivel kevesebb gyümölcsöt, csonthéjas-féléket és gabonaszármazékot, valamint az átlagosnál kevesebb tejterméket és húst. Az állati zsiradék helyett többnyire olívaolajjal főztek, és napi két-három pohár bornál nem ittak többet.
A kutató szerint az egészséges és hosszú élet egyik titka a megfelelő étkezési szokások - ez esetben a „mediterrán diéta” - megtartása.