Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Új arcok Bicskei csapatában

Bicskei Bertalan, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya kijelölte a Litvánia elleni idegenbeli találkozóra készülő keretét. A magyar labdarúgók október 11-én világbajnoki selejtezőn lépnek pályára Kaunasban.

Bicskei az olaszok elleni sikeres nyitány után több újoncot is behívott a válogatott edzőtáborába. A Bundesliga II. osztályában szereplő Ulm 28 éves német-magyar kettős állampolgárságú balhátvédje, Radoki János először juthat játéklehetőséghez, akárcsak Pomper Tibor, a Dunaferr középpályása. Radoki nyolc hónapos kora óta él Németországban.
„Nem élem bele magam abba, hogy szerdán akár első válogatottságomat ünnepelhetem, reálisan gondolkodom, tudom, hogy a kerettagság csak az első lépcsőfok - nyilatkozta a honosított hátvéd. - Most az a legfontosabb, hogy megismerjem a társaimat, a magyar válogatott játékát, taktikáját, és hogy megmutassam, mit tudok.”
Szintén a felnőttek között bizonyíthat az olimpiai válogatott csapatkapitánya, Bodnár László, köszönhetően annak, hogy klubcsapatában, az ukrán Dinamo Kijevben egyre inkább meghatározó szerepet tölt be. Sőt! Az ukrán bajnokság szuperrangadóján gólt szerzett a Sahtyor Donyeck elleni 1-1-re végződött találkozón; a mérkőzés után pedig csapata legjobbjának választották meg, és egy videokamerával lett gazdagabb.
„Kijevben fantasztikusan jók a körülmények a nívós munkához. Amióta itt vagyok, még jobb erőben érzem magam. Egyszerűen nem fáradok el. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy Bicskei Bertalan komolyan számol velem, de egyelőre az sem kizárt, hogy csak az olimpiai válogatottban szerepelek majd” - nyilatkozta a jó fizikai adottságokkal rendelkező védő.
Szintén gólt szerzett csapata legutóbbi bajnokiján Lisztes Krisztián, a VfB Stuttgart középpályása. A Wolfsburg-VfB Stuttgart (2-2) találkozó 75. percében a bolgár Balakov gurított szabadrúgásból Lisztes elé, aki jobbról, 15 méterről kapásból a hosszúsarokba lőtt. Lisztes bombagóljának köszönhetően a svábok egy ponttal távoztak a farkasok otthonából.
Lisztesnél talán csak Fehér Miklós helyzete kedvezőbb. Az exgyőri center a portugál bajnokság idáig eltelt hat fordulója alatt hét gólt szerzett a Sporting Braga mezében, legutóbb a Benfica híres arénájában, a lisszaboni Estadio Luzban, azaz a Fény-stadionban talált a hálóba. Egyesülete nagy meglepetésre a táblázat második helyén áll. Nem csoda hát, hogy a portugál lapok Fehérrel vannak a leginkább elfoglalva, akit az új Mario Jardelnek kiáltottak ki. Fehér várhatóan kezdőként szerepel majd a litvánok elleni összecsapáson is, a válogatottban rendkívül gólerős Horváth Ferenc ékpárjaként.
„Ez attól függ, hogy milyen formában van - tette hozzá Bicskei kapitány. - Bár csupa jót hallottam róla, úgyhogy szerintem nem lesz ezzel baj.” Mindenesetre Fehér kijelentette: csalódott volna, ha a nagyválogatottban nem vennék számításba.


Kapusok: Király Gábor (Herha BSC), Babos Gábor (NAC Breda). Védők: Korsós György (Sturm Graz), Sebők Vilmos (Energie Cottbus), Juhár Tamás (Vasas), Radoki János (Ulm), Mátyus János (Energie Cottbus), Fehér Csaba (NAC Breda), Bodnár László (Dinamo Kijev), Salamon Miklós (Dunaferr). Középpályások: Pető Tamás (Vasas), Pomper Tibor (Dunaferr), Hamar István (Betar Jerusalem), Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart), Lendvai Miklós (Antwerpen), Illés Béla (MTK), Rósa Henrik (Dunaferr). Támadók: Tököli Attila (Dunaferr), Dombi Tibor (Utrecht), Horváth Ferenc (Energie Cottbus), Fehér Miklós (Braga).