Vissza a tartalomjegyzékhez

Vagyim Arisztov
Alekszandr Karelin

A sydneyi olimpia vége felé az orosz válogatott igencsak meglepte szurkolóit: valahogy sikerült megelőznie a kínaiakat és megállapodni a második helyen. Ez a siker némiképpen enyhítette azt a vereséget, amelyet Oroszország első számú sportembere, Alexandr Karelin birkózó szenvedett, aki pedig már 1987 óta egyetlen mérkőzést sem engedett át ellenfeleinek. Ez alatt az idő alatt Karelin háromszor nyert olimpiát, kilencszer világbajnokságot, tizenháromszor pedig Európa-bajnokságot. Hat ízben a Szovjetunió, és tizenkét ízben Oroszország bajnoka volt. Ilyen győzelemlistával egyetlen birkózó, de talán még sportoló sem büszkélkedhet. A százharminc kilogramm súlyú Karelin Oroszország fizikai erejének egyfajta szimbólumává vált - amolyan legyőzhetetlen „orosz medvévé”.


Egymásnak mentek    Fotó: Reuters

A kialakult hagyomány szerint Oroszországban a legegészségesebb és legerősebb embereknek Szibéria szülöttei és lakói számítanak, Alexandr Karelin bizonyítani látszik ezt a tradíciót. Ez a birkózó, aki szeptemberben töltötte be 33. életévét, a Szibéria fővárosának számító Novoszibirszkben született és nőtt fel. A múlt év végén Karelin személyét előszeretettel használták a kormány megrendült tekintélyének helyreállítására: a Kreml által életre hívott Jegyinsztvo mozgalom egyik vezetője, valamint dumaképviselő lett. Karelin részvétele a Jegyinsztvóban még inkább erősítette az annak elnevezéséhez kapcsolódó asszociációkat (Jegyinsztvo Medvegy - Egység Medve). Ilyen módon került a nagypolitikába napjaink legsikeresebb orosz sportolója.
Az állami szolgálatban Karelin jócskán hasznát veszi tekintélyének és némely birkózói harcmodorának. A szövetségi adórendőrségnél dolgozik mint a személyvédelmi osztály fő szakértője. Ez az osztály az adóügyi felügyelők védelmét hivatott biztosítani, valamint a szolgálati teendők végrehajtása során esetleg ellenkezést tanúsító személyek leszerelését. Például a rosszhiszemű adócsalók feltartóztatása és vagyonelkobzása esetén. Ez gyakorlatilag biztonsági szolgálat, ahol Karelin ezredesi rangban van. Emellett a pedagógiai tudományok kandidátusa és a Népek Barátsága érdemrend lovagja. 1997-ben Borisz Jelcin Oroszország Hőse címmel tüntette ki; természetesen nem az adófelügyelők védelmében tanúsított sikereiért, hanem a sporteredményeiért. Senki sem kételkedett abban, hogy a mostani sydneyi olimpián is végig győzni fog, azonban vesztett. Nincsenek örök győztesek.


Rulon Gardner volt, aki véget vetett ennek a hihetetlen győzelmi sorozatnak. Ő is azon sportolók közé tartozik, akinek nevét edzőjén kívül még családja ismerte. Veretlenül jutott a döntőbe. Két évvel ezelőtti vereségéért akart revansot venni a nagy Karelinen, aki akkor 5-0-ra verte a karjait bontogató Gardnert. A vereség okait sikerült jól feldolgoznia, és alaposan meglepte a nagy medvét. Nem sokkal, de győzött, 1-0-ra verte az évszázad birkózójának választott orosz óriást. „Istennek köszönhetem a győzelmet!” - mondta az amerikai, aki az alkoholizmust és a dohányzást elhagyva jutott fel a csúcsra.