Vissza a tartalomjegyzékhez

Tarján Péter
Mint a horrorfilmekben

Érthetetlen a békéssámsoniak szemében az, ahogy egy ember egyik napról a másikra szörnnyé változik. Ugyanis a faluban mindenki által ismert, 27 éves P. Sándor azzá vált. Négy embert ölt meg egy nap alatt. A fiatalember hiába van rács mögött, a községbe beköltözött a félelem. Különös ez, évekig köztük élt, de csak utólag félnek tőle. Most már nagyon.


Az első gyilkosság helyszíne. Rémálom a lakótelepen    Fotó: MTI

Nézzük a döbbenetes tényeket: a fiatalember a kolléganőjével - alkalmi barátnőjével - eltöltött éjszaka után hajnalban úgy érezte, hogy gyilkolnia kell: megmagyarázhatatlan késztetést érzett arra, hogy a 27 éves K. Zs.-t megölje. S „engedelmeskedett” a horrorisztikus érzésnek, méghozzá hidegvérrel. Majd megfürdött, és mintha mi sem történt volna, elindult Békéssámsonra, hogy meglátogassa barátnőjét - „komoly kapcsolatát” -, a 25 éves K. Szilviát. Üdvözölte Szilvia nagyszüleit, majd besietett a belső szobába, ahol bezárkóztak. A szexuális együttlét után ismét felgerjedt benne az ölési kényszer, ezért kiment az udvarra. Felkapott egy vasrudat, és az idős nagyszülőkre rontott, majd megmagyarázhatatlan haragja a barátnőjére összpontosult. Neki sem volt esélye a túlélésre.
A gyilkosságok után Szegeden szállodai szobát bérelt, ahol öngyilkosságot kísérelt meg: szándéka nem lehetett túl komoly, mivel néhány apró sérüléssel megúszta. Vasárnap hajnalban a rendőrség elfogta, beismerő vallomást tett. Ridegen, szenvtelenül.
Békéssámsonon még ma sem értik a történteket. Szinte mindenki ismerte az áldozatokat és az elkövetőt is. A fiatalember évek óta a család barátja volt, kiegyensúlyozott embernek ismerték.
„A nagyszülőkkel még kedden arról beszélgettünk, milyen jó, hogy jön a miniszterelnök, legalább Békéssámson benne lesz a televízióban, megismeri az ország a 2400 fős települést. Szombaton már róluk volt szó. A nyugodt, békés faluban ezelőtt betörések sem igen voltak, a gyilkosság után az emberek félni kezdtek. Az utcaajtókat is többen bezárják, úgy kell zörgetni, hogy át tudjam adni a leveleket” - mondja elcsukló hangon Juliska néni, a falu postása.
A gyilkossági helyszín szomszédságában lévő élelmiszerbolt tulajdonosát is megkérdeztük az esettel kapcsolatban. Határozottan elzárkózott a beszélgetéstől, könnyeivel küszködve röviden ennyit válaszolt: „Elég volt!” Az áldozatokat - az idős nagyszülőket és az unokájukat - mindenki szerette a faluban, hiszen sokuknak segítettek ebben-abban, ahogy ez falun szokás. Becsületes és aktívan templomba járó emberek voltak. A fiú udvarlását sem tartották illetlennek, mert a 27 éves fiatalember - ahogy mondta az egyik idős néni - „jóképű, jó kiállású, mosolygós” ifjú volt. (Régebben sokáig body buildingezett.) Ráadásul már öt éve járt a lányos házhoz. Munkahelye is volt. Közel hat éve a Hódmezővásárhelyi Porcelángyár öntő szakmunkásaként dolgozott. Egyik munkatársával is összefutottunk a településen. „Amikor meghallottam, hogy mi történt, el sem akartam hinni, hogy ő tette. Hihetetlen. Szellemileg valami bekattant nála, vagy nem is tudom, mi történhetett. Ha valaki végrehajt egy gyilkosságot, akkor valami lelkiismeret-furdalása kellene legyen, nem hogy még utána három embert megöljön” - mondta döbbenten.
Békéssámson egyik ABC-je előtt arról beszélgetnek az emberek, hogy kár volt eltörölni a halálbüntetést. Az indulatos érvelésekből kiderül: sokan úgy gondolják, ha visszaállítanák a halálbüntetést, akkor az visszatartó erő lenne. Az átlagemberek egyre jobban félnek, mert nincs olyan jó közbiztonság, mint amilyen tizenöt-húsz éve volt. Bezzeg ez, bezzeg az… - sorjáznak a már-már triviálisnak számító mondatok. Az ügyet a „spontán kocsmában” nem sikerül megoldaniuk.
P. Sándor rejtély a békéssámsoniak előtt. Nem gondolták, hogy egy időzített bomba élt közöttük. A fiatalember a rendőrök előtt is hasonlóan rejtély még. Pár életrajzi adatnál többet nem nyilatkoznak: - hasonlóan a fővárosban két prostituáltat meggyilkoló fiatalemberhez - ukrán állampolgár, de magyar nemzetiségű. Ötéves kora óta él Magyarországon. Őrizetbe vették, ügyében igazságügyi elmeszakértői vizsgálat következik.