Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Elolvad a reálkamat

A szakértők egységes állásponton vannak a tekintetben, hogy megtorpant az a dezinflációs folyamat, ami az elmúlt években tapasztalható volt, amikor is évi 4-5 százalékkal lassult a pénzromlás mértéke. A héten a KSH által kiadott legfrissebb jelentés újabb aggodalomra ad okot, mivel az ipari termelői árak augusztusban 1,2 százalékkal, az előző év augusztusához képest pedig 12,7 százalékkal emelkedtek, ami befolyásolja a következő havi inflációs ráták alakulását, s előfordulhat, hogy 10 százalék fölé emelkedik a pénzromlás havi értéke.

Megmozgatta a szakmát az inflációs kilátások egyre egyértelműbb alakulása: a növekvő ipari termelői árak emelkedése az infláció további emelkedését vetíti előre, így nem lehetetlen, hogy az őszi-téli hónapokban 10 százalék fölé emelkedik a pénzromlás értéke. A Kopint-Datorg Konjunktúra-, Piackutató és Számítástechnikai Rt. egy százalékponttal emelte az éves inflációs várakozását: 8,5 százalékról 9,5 százalékra módosított, amit Köves András vezérigazgató-helyettes nemzetközi folyamatokkal (az olaj világpiaci árával) és a hazai viszonyokkal (főként az élelmiszerárak változásával) indokolt. Nehéz előre prognosztizálni - mondta lapunknak Köves -, mégis valószínűbb az, ha kevéssel is, de 10 százalék alatt marad a havi infláció.
A GKI Gazdaságkutató Rt. és az ABN-AMRO Bank közös előrejelzése szerint a termelői árak emelkedése lényegesen gyorsabb a tavalyinál, s a fogyasztói árak éves emelkedése is csak néhány tized százalékkal fog elmaradni a múlt évitől (ami 10 % volt). A GKI egész évre vonatkozóan 9,5 százalékos inflációt tart valószínűnek.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint az év nyolcadik hónapjában változatlan maradt a vállalkozók számára, éven belüli lejáratra nyújtott hitelek átlagkamata (11,9%), miközben az azonos lejáratra elhelyezett betétek átlagkamata 0,2 százalékponttal 8,7 százalékra csökkent júliushoz képest. Szintén 0,2 százalékponttal 8,7 százalékra csökkent a lakossági, éven túli betétek átlagkamata, és változatlan maradt az éven belüli 8,5 százalékos kamat. Ez azt mutatja, hogy a betéti kamatok nem követik a pénzromlás mértékét, így a bankokban lekötött pénz nem tudja megőrizni az értékét. Köves András szerint aggodalomra ad okot, hogy gyakorlatilag nincsen reálkamat, ez hosszabb távon semmiképpen nem tartható - mondta. Ez a helyzet bizonytalanságot szül, pillanatnyilag azonban nem hat negatívan a gazdaságra: az említettek nem szegték a vállalkozók beruházási kedvét, sőt az első félévben növekedett a hitelállományuk.