Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Rekordot dönt a globalizáció

A globalizáció motorjai - a multinacionális vállalatok - tavaly újabb rekordot döntöttek a közvetlen tőkebefektetéseket tekintve. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 1999-ben a multik beruházásainak értéke 865 milliárd dollár volt, ami 27 százalékkal több az előző évihez képest. A nemzetközi gazdaságba kihelyezett tőke mennyisége megközelítette az 5 milliárd dollárt.

Az érintett kormányok egyre inkább felismerik a tőkeberuházások jelentőségét, és törekednek arra, hogy minél inkább vonzóvá tegyék gazdaságukat a külföldi befektetők számára. Ez új kihívások elé állítja a kormányokat: a beáramló tőke mennyiségén kívül fontos a pénz minősége is. „Jó minőségű” a tőkeberuházás akkor, ha szoros kapcsolatban van a hazai gazdasággal, ösztönzi a befektetést és a szakképzést. Az adott ország kormányának a feladata az, hogy ezt a „jó minőségű” tőkét az országba vonzza az infrastruktúra fejlesztésével, támogatásokkal stb.
A tőkeexportőröket vizsgáló jelentés az Egyesült Államokról megállapítja, hogy 1999-ben tovább növekedett az ország közvetlen tőkebefektetésének mértéke (151 milliárdos rekordot érve el). Mivel a növekedés üteme az előző évekhez képest gyengült, a rangsorban az USA-t megelőzte Nagy-Britannia. Az amerikai tőke legnagyobb fogadója az Egyesült Királyság volt, a fejlődő országok közül Latin-Amerika és a karibi térség országai a legnagyobb partnerek. Az előző évekhez hasonlóan a külföldi befektetések főleg pénzügyi, biztosítási és ingatlan ügyletek voltak (ezek együttesen az összes kivitel egyharmadát adják).
A tőke befogadása tekintetében az USA még mindig az első helyen áll. 1999-ben 276 milliárd dolláros behozatallal lett a világ legnagyobb tőkebefogadó országa. Az 1997-98-as csökkenés után a Japánból származó tőkebeáramlás mértéke is visszaállt a régi szintre.
Az Európai Unió tőkeexportőr szerepe az elmúlt hat évben folyamatosan erősödött - adta közre az ENSZ. Az EU vállalatainak tőkekihelyezése 20 százalékkal nőtt 1998-hoz képest. Megőrizte vezető státusát az Egyesült Királyság (az összes uniós befektetés 39 százalékát adja), utána következik Franciaország, Németország és Hollandia.
Közép-Kelet-Európa ebből a szempontból (sem) élenjáró régió, meglátszik az, hogy a globális tőkeáramlás folyamatába későn kapcsolódott be. Tavaly összesen 23 milliárd dollár külföldi tőke érkezett a térség országaiba, ami az öszszesnek csupán 3 százalékát éri el (Latin-Amerika a tőke 9 százalékát vonzza). A térség vezető országai továbbra is Lengyelország, Csehország, Oroszország és Magyarország. A legnagyobb fogadóország a térségben - hazai piac nagysága miatt - Lengyelország, Csehország pedig privatizációs politikájának változása miatt lett vonzó. Magyarország tőkevonzó-képessége messze kiemelkedő a térségben, azonban saját sikerünk áldozatai vagyunk, mivel a befektetők a profitjuk meghatározó részét kiviszik az országból. A nagy kérdés az, hogyan lehet újra befektetésre ösztönözni a letelepedett multinacionális vállalatokat - mondta a tanulmány bemutatása kapcsán Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója. Majd hozzátette, ehhez az szükséges, hogy az állam biztosítsa a jogi stabilitást. Óriási kihívásnak nevezte azt, hogy a kormány miként tudja maxi-malizálni a glo-balizáció előnyeit annak érdekében, hogy minél kevésbé legyen egyenlőtlen a haszon megoszlása.