Vissza a tartalomjegyzékhez


Dán nem az euróra

A dánok népszavazáson nemet mondtak az Európai Unió közös pénze, vagyis az euró bevezetésére. Jóllehet a politikai élet szereplői, illetve az üzleti világ teljes mellszélességgel támogatták az euró bevezetését, végül mégis az ellenzék véleménye diadalmaskodott, mely szerint a közös valuta aláásná Dánia szuverenitását.


Mogens Lykketoft dán pénzügyminiszter az eredmények kihirdetésekor. Megrendült az eurófront    Fotó: Reuters

Az európai közös valuta dán elutasítása várhatóan negatív hatást fog gyakorolni az európai politikai rendszerekre, s tovább csökkenti az amúgy is gyengélkedő euróba vetett bizalmat. A csütörtöki népszavazás jelentőségét elsősorban az adja, hogy az Európai Unión belül első ízben kérdezte meg egy tagország a lakosság véleményét a közös valutával kapcsolatban.
Az eurót 1999. január 1-i hivatalos bevezetése óta a 15 EU tagállam közül 11 fogadta el a vállalati, illetve a befektetési tranzakciók lebonyolítására. A tervek szerint a valós bankjegyek és érmék kibocsátására 2002 januárjában kerülne sor.
A mostani szavazás egyébként csaknem tökéletes tükörképe annak az 1992-es népszavazásnak, amely során a dánok az európai monetáris unió alapjait lefektető Maastrichti Szerződésnek fordítottak hátat. Akkori döntésük kisebbfajta válságot okozott Európában, s pánikhangulatot keltett a valutaátváltási mechanizmussal kapcsolatosan.
A dán döntéssel kapcsolatosan a német pénzügyminiszter, Hans Eichel úgy fogalmazott, hogy az euró ennek ellenére is tovább fog haladni. „Európa tovább halad. Az európai integráció olyan történelmi folyamat, amelyet nem lehet visszafordítani. Minél előbb csatlakozik hozzá egy adott ország, annál jobb.”