Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Összetűzés a Templom-hegyen

Harminc izraeli és négy palesztin rendőr sérült meg Jeruzsálemben, amikor az ellenzéki pártvezető, Ariel Saron látogatást tett a Templom-hegyen. A látogatást megelőzően Ehud Barak miniszterelnök első ízben beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy Jeruzsálem, illetve al-Kudsz néven két önálló főváros jöhetne létre.


Izraeli katonák a Templom-hegy lépcsőin. A legérzékenyebb pont    Fotó: Reuters

Ariel Saron, a Likud párt elnöke frakciója tagjainak társaságában reggel fél nyolckor érkezett meg a jeruzsálemi Templom-hegyre. Látogatásának első része viszonylagos nyugalomban zajlott le: eltekintve attól a fogadtatástól, melyben az izraeli parlament, a knesszet arab képviselői részesítették. A képviselőtársak „gyilkos” kiáltásokkal üdvözölték a politikust. A zavargások azt követően robbantak ki, hogy a Likud tagjai elhagyták a teret. Palesztin fiatalok köveket és egyéb tárgyakat kezdtek dobálni a két fél közötti békét biztosítani igyekvő mintegy ezer rendőrre, akik végül gumilövedékeket lőttek a tömegbe.
A palesztinok természetesen provokációnak minősítették a látogatást, amelynek következtében harminc izraeli és négy palesztin rendőr sérült meg. „Az Arab Liga felhívja a világ figyelmét arra, hogy Izrael szándékosan és folyamatosan megbecsteleníti a jeruzsálemi al-Aksza és a Sziklamecsetet, és pártpolitikai, választási kampánycéljaira használja fel az iszlám szent helyeket” -, írta a kairói központú Arab Liga Saron látogatására utalva.
„A Templom-hegy izraeli fennhatóság alatt áll, s ezért minden zsidó személynek joga felkeresni a helyet” - nyilatkozta később Saron. „Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy zsidó nem keresheti fel a judaizmus szent helyét”. „Ha ez provokáció volt” - vágott vissza a Likud egy másik tagja is -, „akkor a zsidók izraeli jelenléte is provokáció”.
Az eset kapcsán fellángoló indulatok később Jeruzsálem más részein is folytatódtak: palesztinok betörték egy izraeli busz ablakait - egy utas könnyebben megsérült.
Saron látogatásának hátterében nagy valószínűséggel Ehud Barak izraeli miniszterelnök eheti kijelentése állhat, amely szerint, ha létrejön egy megállapodás a palesztinokkal, az két fővárosról, Jeruzsálemről, illetve al-Kudszról fog szólni. Egy kormányhivatalnok szerint ez volt az első alkalom, hogy Barak Jeruzsálemről és al-Kudszról, mint két külön városról beszélt.
„Nem tudom, lesz-e ilyen megállapodás” - nyilatkozta Barak. „Ha lesz, akkor az véget fog vetni a konfliktusnak… Nem akarok részletekbe bocsátkozni. Lesz egy Jeruzsálem és lesz egy al-Kudsz - egyik a másik mellett - két főváros. Nem véletlenül mondtam, hogy egyetlen zsidó miniszterelnök sem ír alá olyan dokumentumot vagy megállapodást, amely a Templom-hegy feletti fennhatóságot a palesztinokra, vagy egy iszlám testületre ruházza át.”
Barak szerint Jeruzsálem státusának kérdése akár két évre, a Templom-hegy státusának kérdése pedig akár tíz évre is elnapolódhat - ez alatt az idő alatt az eredeti állapotok maradnak fenn, miközben az Egyesült Államok szárnyai alatt tovább folytatódhatnak a tárgyalások.