Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Hozzájárultunk a rendszerváltáshoz

Interjú Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével

- Kiírták a második választási fordulót, ám az ellenzéki jelölt bejelentette: nem vesz részt a további színjátékban. Nem tart-e ön attól, hogy megoldhatatlan patthelyzetet eredményez ez a lépés?
- Nem kell erre két hetet várni: már patthelyzet van. Az adatok alapján tiszta az ellenzék győzelme. A második fordulóban sincs semmi garancia arra, hogy veresége esetén Milosevics átadja a hatalmat. Az asszisztálással viszont óriási lehetőséget adnánk neki, hogy zűrzavart okozzon a választások során, hogy verőlegényeivel összetűzéseket váltson ki, és erre hivatkozva betiltsa a választásokat. Ekkor lenne csak igazán patthelyzet.
- Egyetértenek tehát Vojiszlav Kosztunica határozott fellépésével?
- Természetesen. Ez a Balkán, ez nem Európa.
- Érkeztek hírek súlyos választási viszszaélésekről a Vajdaságból is. Mi történt pontosan?
- Elvittek választási anyagokat rendőrségi közbeavatkozással a községi szavazatszedő bizottságoktól. A dokumentumokat aztán a szövetségi választási csoport felügyelete alá helyezték, és ezek hirdettek eredményt. Itt Topolyán több helyen megmásították az adatokat. Kézzelfogható bizonyítékaink vannak, hogy különböző ceruzával érvénytelenítettek szavazólapokat, és így a tiszta győzelmet megmásították. Ez a topolyai példa. De ugyanez történt Kishegyesen, Kanizsán, és ugyanez történik a tartományi választási anyagokkal is.
- Belgrádban nagy létszámú demonstrációk zajlanak. Várhatók-e ilyenek Újvidéken, Szabadkán?
- Újvidéken több tízezres tömeg volt az este az utcán, és ahogy hallom, Belgrádban több mint 300 ezer ember vonult fel. Csütörtök délután kerül sor az ellenzéki vezetők tanácskozására, itt döntjük el a továbbiakat.
- Ön úgy nyilatkozott, hogy a VMSZ teljesítette a feladatát nemcsak Szabadkán, hanem a Vajdaság más térségeiben is. Melyek voltak az előzetesen kitűzött célok?
- Például az, hogy hozzájárulunk a rendszerváltáshoz; a vajdasági magyarság egyértelműen föl is sorakozott a demokratikus ellenzék oldalán, szavazatát adta az elnökjelöltre és a Szövetségi Parlament felállására. Ezenkívül parlamenti képviselőink vannak a Szövetségi Képviselőház mindkét tanácsában, amellett majd 200 községi tanácsnokunk.
- Milyen koalíció várható a vajdasági képviselőházban?
- Korai erről beszélni. Most a rendszerváltás a tét, a többit majd később.

Kapcsolódó cikkünk: