Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajas Tibor, Vatikán
Rómához kötő szálak

„Szent István király … a római katolikus egyháznak juttatott adományaival az egyházi rendet elsővé tette országunkban” - írta Mádl Ferenc köztársasági elnök a millenniumi év (hivatalos értékelés szerint) „legjelentősebb külföldi rendezvénye”, a háromnapos vatikáni állami zarándoklat alkalmából megjelent kiadványban. Mádl kiemeli: „a magyar kereszténység egyesíti hagyományosan a kezdetekig viszszamenő magyar nemzeti, történeti folyamatosságot … és a Rómához kötődő elszakíthatatlan szálakat”. A diplomáciai körökben szokatlanul nagynak tartott, 60 fős küldöttség útja kereken 60 millió forintba került.


Pápai áldás a Szent Péter téren    Fotó: Hajas Tibor

A zarándoklat fénypontja a szeptember 23-án megrendezett ünnepi koncert volt, amellyel a Magyar Köztársaság vezetői - Mádl Ferenc köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök - a jubileumi év alkalmából II. János Pált köszöntötték.
A Liszt Ferenc Esztergomi miséjét megszólaltató koncert a Vatikán Sala Nervi koncerttermében került megrendezésre. A 4500 fős közönség között megtalálhatók voltak olasz egyházi vezetők, teológusok, különféle egyházi személyek, olaszországi magyarok és családtagjaik, azonban olasz részről nem volt jelen hivatalosan egy politikus sem.
Az előadás befejeztével II. János Pál pápa köszönetet mondott a tiszteletére tartott koncertért, és külön köszöntötte a köztársasági elnököt. Beszédében megemlékezett az ezer éve alapított magyar államról és István király szerepéről az állam kereszténnyé válásában.
Másnap a köztársasági elnök a Szent Péter téren részt vett a vasárnap reggeli misén, amelyet a XX. Nemzetközi Mariológiai Kongresszus alkalmából tartottak. Prédikációjában a pápa többször hangsúlyozta, hogy az üdvösség útja Márián, Jézus anyján keresztül vezet, majd a katolikus egyházfő a mise végén több nyelven köszöntötte a világ minden részéről érkezett zarándokokat, és felsorolta az országok zarándok kegyhelyeit. II. János Pál magyar nyelven köszöntötte a magyar delegációt, és név szerint felsorolta a legfontosabb magyarországi zarándokhelyeket, Máriaremetét és Máriapócsot. Ezt követően a magyar delegáció tagjai a pápai trón elé vonultak, hogy a Szentatya áldását kapják.
Az ünnepi megemlékezésről az olasz sajtó nem közölt beszámolót, azonban lapunk kérdésére a küldöttség tagjai megerősítették: a cél nem is ez, hanem a Szentatya köszöntése, valamint a Magyarország és a Vatikán közötti különleges kapcsolatok erősítése volt.