Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Európa bulifővárosa

Fiatal fiúk és lányok ezrei, a mininél is minibb szoknyák, átlátszó, csipke felsők, neonszínű napszemüvegkeretek, tattoo-költemények az egész testen, no meg persze buli és szex. Ezt kínálja a CNN hírtelevízió tudósításában a „bűn városa” és a „dőzsölés fővárosa” címkékkel illetett Ayia Napa, Ciprus egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A fizetőképes nyugati turisták vonzásában a kábítószer-kereskedelem is virágkorát éli a szigeten. A héten a ciprusi hatóságok kábítószer-ellenes osztaga nem kevesebb mint 35 kilogramm kokaint foglalt le - ez csekély 6,5 millió dollárt ér.


A szigeten nem mindenütt érvényesek a polgári normák    Fotó: Reuters

Ayia Napa, azaz „Szent Napa” nem is olyan régen még csupán egy száz lelket számláló horgászfalucska volt. Manapság azonban turisták tízezrei keresik fel, ám egyáltalán nem a frissen sült hal kedvéért: a ciprusi falu az utazási irodák katalógusajánlata alapján az idei nyár legnagyszerűbb bulijait kínálta. Ayia Napa karnevál jellegű hangulata egyedülálló Ciprus szigetén. A világ minden tájáról ideözönlő fiatal turisták úgy érzik: itt végre kitombolhatják magukat. Ayia Napa valóban nagyszerű terepet biztosít a lumpolni vágyók számára: mérsékelt áron bérelhetők apartmanok, rendkívül olcsón lehet igénytelen élelmiszert vásárolni, a magukat neonfényekkel hirdető nyitott bárokban pedig minden nehézség nélkül lehet bagóért alkoholhoz jutni - Ayia Napában a 18 éves korhatárhoz kötött alkoholfogyasztás szabályát ugyanis meglehetősen elnézően kezelik.
Az idei nyár fő attrakciója a város egyik klubjában megrendezett nyíltszíni szexbajnokság volt. A nagy meleg miatt elegendő néhány szellős ruhadarab: a lányok testrészeire tetovált pillangókat és egyéb műremekeket szinte semmi sem takarja. De hát nem is az a cél: Ayia Napában burjánzik a szabad szerelem.
Néhány ciprusi aggódik amiatt, hogy a halászfalunak túl magas árat kellett fizetnie a népszerűségért: a különféle drogok beáramlása, a növekvő bűncselekmények és botrányok mind-mind ártanak az egész sziget jó hírének is. Az alkoholmámorban úszó, bulizó fiatalok gyakran randalíroznak a faluban. A marihuána, az Extasy tabletták és más közkedvelt drogok használata nem kis feladatot ró a rendőrségre - annál is inkább, mivel Cipruson mindenféle kábítószer használata tiltott. Tavaly óta száz százalékkal megnőtt a közlekedési balesetek száma, a hangos zene miatti bejelentések száma pedig 30 százalékkal emelkedett.