Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Aggódnak az expénzügyminiszterek

A szerdai Médiahajón megrendezett pénzügyminiszterek reggelijén a korábbi pénzügyminiszterek - Szabó Iván, Kupa Mihály, Medgyessy Péter - szerint a kormány elsősorban politikai okokból készít kétéves költségvetést, gazdaságilag ezt semmi nem indokolja. A kétéves büdzsé beleillik a parlamenti
demokrácia korlátozásának folyamatába, demokrácia nélkül pedig nem létezhet működőképes piacgazdaság. Medgyessy aggodalmát fejezte ki az inflációgerjesztő tételek megszaporodása miatt, és kifejtette, hogy bűn úgy tervezni, hogy minden elem a legkedvezőbb esetre épít. (MTI)


Új hitelek az energiatakarékosság propagálására

A Gazdasági Minisztérium 2,15 milliárd forint keretösszegű kedvezményes hitellel támogatott energiatakarékossági pályázatot indít október 1-jétől. Az OTP Bank Rt.-nél igényelhető kedvezményes hitelek kamata 5,3-5,4 százalék lesz. Pályázók lehetnek az önkormányzati intézmények, a helyi önkormányzatok, a termelő szférában működő gazdasági társaságok (amennyiben éves energiaköltségük eléri az 50 millió forintot), valamint a távhő-szolgáltató társaságok. Emellett a lakosság fűtési, melegvíz-ellátási berendezéseinek korszerűsítéséhez vissza nem térítendő támogatás igényelhető a beruházási költség 30 százalékáig, de maximum lakásonként 25 ezer forintig. (MTI)


Kamarai törvény - módosító javaslatok

Azok a cégek, amelyek az önkéntes kamarai tagokról vezetett nyilvántartásba vételüket kérik, ezt 2000. december 31-ig illeték, közzétételi költségtérítés és ügyvédi közreműködés nélkül megtehetnék az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának módosító indítványa szerint. Az új kamarai törvény 2000. november 1-jén lépne hatályba, a kamarák új alapszabályaikat az ezt követő 60 napon belül fogadják el, emiatt indokolt a térítésmentes bejelentés határidejének módosítása - áll a bizottsági módosító javaslatban. (MTI)


McDonald’s: nyereség?

Bár folyamatosan új és új üzleteket nyit a McDonald's, és a forgalma is évről évre gyarapszik, mégsem nyereséges az étteremlánc. Tavaly több mint 16 milliárd forint volt a forgalmuk, az idén pedig 18 milliárd felett várják, a bevételük mégsem érte utol a 100 millió dolláros beruházási összeget, amit a magyarországi üzlethálózat kiépítésébe fektettek. Az éttermek kialakítására 70 millió, az infrastruktúra kiépítésére pedig 30 millió dollárt fordítottak. A McDonald's franchise-rendszerben üzemelteti a hálózatát: 3 cég biztosítja az élelmiszereket és egy szállít. Az amerikai multicég sajátossága, hogy nem köt írásos szerződést a partnereivel, a minőség és az ár teljesítése teszi lehetségessé az üzleti kapcsolatot. (Hetek)