Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Folytatódik a vegyipari sztori

Ellentétes irányban mozogtak az európai és a tengerentúli tőzsdék a héten. Míg Amerikában valamennyi index ereszkedett, legnagyobb mértékben - 6,2 százalékkal - a Nasdaq, Európában mérsékelt áremelkedést mutattak a vezető indexek. Frankfurtban 1,4 százalékkal, Londonban és Párizsban 0,7 százalékkal.

Az euró a jegybankok közös devizapiaci intervenciójának köszönhetően hosszú idő óta először erősödött a dollárral szemben, és az olaj ára is mérséklődött valamelyest az amerikai stratégiai tartalékok egy részének felszabadításáról szóló híreknek köszönhetően. A BUX index - bár az egyes részvények árai jelentősen elmozdultak - alig változott, 0,07 százalékkal 8097 ponton zárta a hetet.
Szombaton fény derült végre a hazai vegyipari hármast érintő tranzakcióra: a Mol megvette a Borsodchemtől (BC) TVK pakettja 7 százalékát, további 7,9 százalék a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdonába került, a maradék részre pedig a Molnak vételi opciója van, ez utóbbihoz azonban a BC közgyűlésének jóváhagyása szükséges. Mindazonáltal a játszma még korántsem tekinthető befejezettnek, mivel a Borsodchemben 24 százalékos tulajdonnal rendelkező Milford Ltd. jogi lépéseket helyezett kilátásba a tranzakció megakadályozása érdekében. Mindhárom papírra jelentős forgalom mellett zajlott a kereskedés, a Mol 2, a TVK 4,25, a Borsodchem 7,14 százalékkal lett olcsóbb. Folytatódott a Matáv papírjainak lejtmenete, 3,34 százalékkal gyengült annak ellenére, hogy a Morgan Stanley brókerház túlsúlyozásra ajánlotta a héten a szektor papírjait, és ennek hatása a külföldi telekom cégek árfolyamán jelentős, 5-7 százalékos árfolyamemelkedést idézett elő. A hét legjobban teljesítő blue chipjének az előzőleg gyengélkedő Richter bizonyult 7 százalékos emelkedésével. A kisebb papírok közül kiemelkedően teljesített a 10,5 százalékkal erősödő Pannonflax, valamint a 7 százalékos drágulást felmutató Fotex papírja. Utóbbi emelkedésének hátterében az a hír áll, miszerint a társaság internet hozzáférést tesz lehetővé ügyfelei részére.