Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Mit üzen a tévé

A kereskedelmi csatornák szorgalmasan teszik a dolgukat. Filmeket vetítenek meg reklámokat, szappanoperákat meg reklámokat, vibráló hangulatú hírműsorokat, no meg reklámokat.
A két nyertes adó ugyanis nem kis pénzt fizetett az államkaszszába, hogy elindulhasson. Ezt a milliárdokban mérhető összeget pedig valahonnan ki kell termelniük. Természetesen a reklám bizonyul az aranytojást tojó tyúknak (amelyet a legtöbb néző már rég levágott volna). A hirdetőket viszont az érdekli, hogy mennyire nézett az adott csatorna.

A tv2 és az RTL Klub két különböző stratégiával, végeredményben azonban hasonló megoldásokkal vesz részt a nézettségi mutatók versenyében. Dáridó, nyáridő, könnyed, nem túl színvonalas szórakoztatás - és hírműsorok, ahol az eltűnt macskáról szóló tudósítás is legalább akkora hírértékkel bír, mint az olajválság. Állandósult a rohanás a sztori, a szenzáció után.
Emiatt szinte a kezdetektől sok kritika éri e két csatornát, ennek ellenére régóta ezek a legnézettebbek. Időnként mégis úgy tűnik, megpróbálják elővenni kevésbé kommerciálisabb imázsukat, és igyekeznek megfelelni a törvény által is megkövetelt közszolgálatiságnak.
Ennek legékesebb példái az RTL Klub Üzenet című klipjei. Az Üzenet mindig egy-egy aktuális, égető társadalmi problémát vagy természeti katasztrófát mutat be klipszerűen, úgy, hogy az egyforma zene alatt egy-egy híres idézet hangzik el, sokszor a Bibliából. Hol itt a baj? - kérdezhetné bárki. Baj nincs: ezek a kis etűdök picit szájbarágósak, de sokkal igényesebben moralizálnak, mint a dél-amerikai kontinensről importált sorozatfolyamok.
Mégis furcsán érzi magát a néző. Az Üzenet a csatorna pro-filjától, adásainak meghatározó részétől élesen elkülönülő eszméket hirdet. A probléma pont ezzel van: az Üzenet üzenete teljesen más, mint a többi műsoré. Olyan ez, mint amikor egy iszákos, verekedős férj egyszer csak lecsillapodik, és családtagjainak a Példabeszédek könyvéből idéz, persze fejből. Nem ilyen vagy te, apukám! - mondják erre a többiek. - Hiszen nem változtál meg, csak most adod itt a jófiút!
Persze felfogható ez úgy is, hogy az RTL Klub megmutatja, milyen is lenne, ha nem kényszerülne részt venni a nézettségi rekordokért lihegő párviadalban.
Lehet, hogy egyszer ez az idő is eljön. Addig is teszi a dolgát, pont úgy, mint a másik kereskedelmi csatorna.