Vissza a tartalomjegyzékhez


Kelet-Európa Hollywoodja

Bohémia fővárosának, Prágának sajátos miliője már a rendszerváltás előtt is vonzotta a nyugati világ művészlelkeit. Nemcsak olcsó volt, hanem a maga jellegzetes módján autentikus is; az ember, ha Prágába ment, mindig egy kis időutazásra indult. A város kulturális vonzereje, „hrabali” békebeli, polgári hangulata azonban az elmúlt tíz év alatt némileg veszített fényéből. Ezt sokan az üzleti szempontok térhódításával magyarázzák, és nem is alaptalanul.

A fentiek tükrében nem meglepő tendencia, hogy Prága mostanság a hollywoodi filmesek paradicsomává vált. Az amerikaiak nagyra értékelik a cseh főváros kitűnő fekvését, a szinte minden kort átfogó eredeti történelmi kuliszszákat, a hely szellemét, romantikáját és a tengerentúliaknál lényegesen alacsonyabb előállítási költségeket.
A cseh sajtó szerint ezért az amerikai filmesek az idén nem kevesebb mint 70 millió dollárt költenek el Prágában. A prágai esti hírlap szerint a hollywoodi filmesek úgy vélik, Prága romantikájával Varsó, Bukarest, sőt Budapest sem versenyezhet. A magánosítás után külföldi kézben lévő Barrandovi Filmstúdiókban jelenleg egymást váltják az amerikai, angol, német és más nyugati filmstábok.
A Columbia Pictures egyik képviselője, Todd Black producer szerint Prágában a filmek előállítási költsége nagyságrendekkel kisebb, mint Amerikában. A társaság most forgatott filmje, a Knight’s Tale nagyjából 40 millió dollárba fog kerülni, ennek egynegyedét az amerikaiak Prágában hagyják. A producer elégedett: a prágai forgatásokkal legalább húszmillió dollárt megspórol.
„Prága Kelet-Európa Hollywoodja lett, mert itt jobban hasznosíthatjuk pénzünket” - mondta a cseh lapoknak Amy Robinson, aki a 20th Century Fox kötelékében producerkedik Prágában. A Columbia Pictures és a 20th Century Fox mellett ugyanott forgat az Alcon Entertainment is, mégpedig a Warner Bros részére.
Az amerikaiak mellett a britek és a németek is nagyon megkedvelték a cseh fővárost. A Prágában 1993-ban megalapított Stilking Films vezetője, a Nagy-Britanniából Prágában ragadt Matthew Stillman szintén azt állítja, hogy a külföldi játékfilmek és tévéfilmek forgatása Prágában az idén legalább 70-80 millió dollárt hoz a cseheknek. A cseh konkurencia is igen erős: a volt barrandovi alkalmazottakból álló társaságok is versengenek a megrendelőkért. A kereslet viszont nagy, olykor a külföldiek szinte sorba állnak a műtermekért.
A csehek sok szempontból elégedettek. A filmcsillagok közül ugyanis sokan beleszerettek Prágába, és rendszeresen visszajáró vendégekké váltak. A kérdés persze minduntalan ott lebeg a prágaiak felett: vajon hogyan fogja mindez a város arculatát a későbbiekben befolyásolni. (MTI)