Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ruhagyári kálvária

Körülbelül május óta tart a szegedi Ruhagyár Rt. kálváriája. Pontosabban már nem is nevezhetjük ruhagyárnak az eddig több mint 600 embernek munkát adó céget, mivel lényegében már csak részben létezik: szeptember eleje óta felszámolás alatt áll. És bár az ügyről tartott legutóbbi sajtótájékoztatón a megmentés lehetőségeként egy másik helyre való költöztetést javasolták a felszámolók, a rossz nyelvek szerint ez is csak egy úgynevezett „elaltatási” kísérlet, amely ráadásul már nem az első.

Hogy a Ruhagyárnak hitelező Postabank annak idején miért pont ezt a céget szemelte ki magának, nem tudni. Farkas László - nyugalmazott államtitkár - az rt. igazgatóságának volt tagja szerint az viszont bizonyos, hogy a bank saját maga teremtett helyzetet a felszámolásra, és személy szerint ezt inkorrekt, tisztességtelen viselkedésnek tartja.
A gyár májusban 252 millió forinttal tartozott az APEH-nak és 230 millióval a Postabanknak. Emellett viszont tulajdonában volt egy 1 milliárd forint körüli értékű, hatalmas ingatlan (amit a Postabank vagyonértékelői egyébként csupán 650 millióra becsültek), és a termelésből is hasonló nagyságrendű összeg folyt be évente. A hitelezőnek tehát elvileg nem kellett attól tartania, hogy pénzét ne tudnák visszafizetni. Ráadásul a szegedi ruhagyárnál valószínűleg vannak sokkal, de sokkal nagyobb cégek, amelyek jóval súlyosabb adósságállománnyal dolgoznak. Ennek ellenére a bank hirtelen mégis úgy döntött, megelégeli a dolgot, és a csaknem azonnali fizetési felszólítást csupán a közigazgatási államtitkár utasítására tolta el 90 nappal későbbre. „A három hónap alatt mindent megpróbáltunk. Mivel már előzőleg is egy kisebb helyre akartunk költözni, el akartuk adni az ingatlant. De sajnos, amikor a vevő megneszeli, hogy baj van, kellene a pénz, természetesen a piaci árnál jóval kevesebbet ajánl. Így volt ebben az esetben is, ezért nem fogadtuk el az ajánlatát. - nyilatkozta lapunknak Farkas László, majd hozzátette: Fordultunk bankokhoz is segítségért, de mindenki elzárkózott. Végül - számunkra is meglepő módon - az InterEurópa Bank önként felajánlotta támogatását.” Utóbb azonban kiderült, hogy ez sem volt hosszú életű: bár egyezséget kötöttek, a legutolsó pillanatban a bank mégis visszavonta ígéretét. Egy nappal később lejárt a fizetési határidő, és megindult a csődeljárás a ruhagyár ellen.
Jelenleg az rt. gazdasági, pénzügyi és piaci helyzetét mérik fel a felszámolást végző szakemberek, majd egy úgynevezett reorganizációs program keretében értékesítik a gyáregységeket - jelentették be a sajtótájékoztatón. Mindemellett egyelőre lehetőség van a további üzemeltetésre. Ami azt jelenti, hogy a 600 ember egyelőre dolgozik. Szerencsére úgy tűnik, továbbra is szükség van arra, amit csinálnak: hiszen a hírek szerint a gyár nyugati partnerei már annyi szerződéskötést terveznek a jövő évre, hogy azok várhatóan meghaladják majd a gyár, illetve szentesi egységének kapacitását. A cég szerepét a sajtótájékoztatón a felszámolók is elismerték. Ezért vetették fel azt a javaslatot, hogy kisebb helyre átköltözve, „egy modern, mai időszaknak megfelelő szervezeti és működési rendszerű cégnél” folytathassák munkájukat az emberek.
A bíztatónak tűnő terv ellenére Farkas László ezt is csak a kedélyek elaltatásának véli: „Az átköltözés is pénzbe kerül ám, ami eddig nem volt. Akkor most vajon ki fogja finanszírozni?! Ráadásul a csődeljárás egy hosszú folyamat, akár évekig eltarthat, és addig nem biztos, hogy megéri a felszámolónak működtetni a gyárat. Hiszen neki a hitelező érdekeit kell szem előtt tartania, és nem 600 ember állását.” A gyár további működését biztosító telephelyet eddig még nem sikerült találni.