Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. Abonyi Orsolya
Színvonalas pihenés belföldön

Hála a gombamód szaporodó sokcsillagos panzióknak, hoteleknek, egyre több lehetőség kínálkozik hazánkban a kulturált és színvonalas pihenésre. A szálláshelyek nagy része egész évben igénybe vehető, így az őszi időszak akár fő szezonja is lehet a belföldi pihenéseknek. Természetesen nemcsak a pihenőidőt, de a munkával töltött órákat is át lehet helyezni e kellemes helyszínekre: konferenciákat, tárgyalásokat, munkamegbeszéléseket is magas színvonalon és jól felszerelve bonyolítanak.


A parádsasvári kastélyszálló    Fotó: ROMbrandt Multimedia

Az árak a szolgáltatásoktól függően széles skálán mozognak, nagyjából az éjszakánkénti 4 ezer forint/fő szobaáras háromcsillagos panzió és a 30 ezer forintos luxus kastélyhotel között. Ez az ár a legtöbb esetben tartalmazza a svédasztalos reggelit, illetve félpanziós ellátást. A magasabb árkategóriák magukban foglalnak többek között olyan alapszolgáltatásokat is, mint telefonos, TV-s szobák, uszoda-, szauna-, szolárium-, fitnessterem- és pezsgőfürdő-használat, gyermekfelügyelet, kozmetikai kezelések, valamint széfhasználat.
Napjainkban reneszánszukat élik a különféle kastélyhotelek, melyek többnyire régi kastélyok, kúriák luxus színvonalon felújított változatai, de vannak teljesen újonnan építettek is. Az általuk felkínált lehetőségek igen sokszínűek: fellelhetők golfra, vadászatra, szépítőkúrákra, termálfürdőzésre, vagy akár kulturális-családi programokra specializálódott hotelek, ahol természetesen egyéb kikapcsolódásra is lehetőség van. Egyes kastélyszállók nagy példányszámú könyvtárral rendelkeznek, illetve állandó kiállítást tartanak a régi birtokos család gyűjteményéből. Ilyen például a parádsasvári kastélyszálló, ahol magyar festők galériája és a könyvtár mellett hamarosan a Károlyi családot bemutató emlékhely is megnyílik az odalátogatók előtt. A hotelben emellett változatos programok segítik az aktív pihenést: élményfürdő, gőzfürdő, fallabda, tenisz, bowling, fitness, biliárd - melyet a nem szállóvendégek 5000 forintos napijegy kiváltásával vehetnek igénybe. Ezen kívül a szálloda munkamegbeszéléseket és rendezvényeket is magas technikai színvonalon bonyolít.
A Nagyvázsonyi Kastélyhotel fő specialitása a lovasprogram-szervezés: kínálatukban megtalálható az oktatás mellett a séta- és tereplovaglás, vadászlovaglás, kocsikázás, mely áprilistól októberig áll a vendégek rendelkezésére. A kastélyt körülölelő 12 hektáros ősparkban huszármúzeum és hintókiállítás is helyet kapott.
A golf szerelmeseinek kínál színvonalas kikapcsolódást a dunakiliti Princess Palace, mely ötcsillagos kastélyhotel lévén más pihenési lehetőséggel is szolgál: a kilenclyukú „executive” golfpálya mellett teniszpálya, római és barokk fürdő, jacuzzi és szépségszalon is megtalálható. A kastélyépületben borvidékeket bemutató múzeum és könyvtár elégíti ki a kulturális igényeket. Ezen kívül érdekességül szolgálhat a barokk kastély berendezése is, melyet a műgyűjtő tulajdonos közel ötven év alatt válogatott össze a világ minden tájáról.
A művészet kedvelőinek a Köveskálon található Arts Inn fogadó kínál tartalmas pihenést. Művésztanárok segítségével festőkurzusokat, kiállítás-látogatásokat szerveznek vendégeiknek, akik egy provance-i falucska idilli hangulatában tölthetik napjaikat az ízlésesen berendezett szálláshelyen. A Káli-medence természetvédelmi területén tereplovaglás, kocsikázás teszi még változatosabbá a programot.
Érdemes kihasználni a kora őszi kellemes időjárást, és akár csak egy hosszú hétvégére is felkerekedni. A kikapcsolódásra áldozott összeg minden bizonnyal megtérül, hiszen a színvonalas szolgáltatások és a kellemes környezet mellett a feltöltődés is könnyebb és eredményesebb.