Vissza a tartalomjegyzékhez


Ránk nem nézhetnek ferde szemmel

Az asztalitenisz fiatal olimpiai sportág, hiszen érmet először a 1988-as szöuli olimpián osztottak. Akkor legendás asztaliteniszezőnk - a még ma, 47 évesen is aktív - Klampár Tibor a legjobb négy közé jutott. Ez minden versenyen érmet jelentett, az olimpián azonban a bronzért is játszani kellett. Tibi kikapott, és a hőn áhított bronzot nem sikerült a vitrinbe tenni. Most örülnénk, ha egyáltalán lenne férfi indulónk, hiszen féloldalas a magyar asztalitenisz, csak női vonalon vannak eredményeink. Hárman jutottak ki Sydneybe: Bátorfi Csilla, Molnár Zita és Tóth Krisztina.


Vajon hol rontottam el?    Fotó: Reuters

A sportágat a kínaiak uralják - női vonalon szinte verhetetlenek -, ezért az európaiak, hogy ne csak kínai aranyak szülessenek, közös edzőtábort szerveztek. A férfiak Ausztráliában, míg a nők Luxemburgban készültek. Érdekesség, hogy a női edzéseken a párost intenzívebben csupán Bátorfi és Tóth gyakorolta, a többiek szinte csak az egyesekre összpontosítottak.
Egyéniben az esélytelenek nyugalmával készülhettek lányaink, és sajnos nem sikerült felborítani a papírformát. Molnár már a selejtezőben elbukott, első meccsét elvesztette a tajvani ellen, majd - hiába nyert egy türkmén ellen - kiesett. Csilla ellenben sikerrel vette a selejtezőt, amerikai és nigériai ellenfeleit legyőzve a harminckettő között a „luxemburgi” Ni Xialian várt rá. Kilencszeres Európa-bajnokunk 0:2-ről még egyenlített, de a döntő játszmában már nem volt partiban, nyert az esélyesebb, honosított kínai. Legmesszebbre Tóth jutott, neki még selejtezőt sem kellett játszania. Első ellenfele, a védő stílusban játszó orosz Palina - volt statisztikás klubtársa - nem jelentett akadályt. A nyolc közé jutásért is egy volt klubtárs, a harmadik helyen kiemelt tajvani Csen Jing (az 1988-as szöuli olimpia egyéni győztese, aki mellesleg kínai származású) ellen nem sikerült a bravúr, 3:0-ra kikapott.
Nem baj, ezután már csak a párosra kellett koncentrálni, ahol ekkor a Bátorfi-Tóth Európa-bajnok kettősünk már a négy között járt! Negyedikként emelték ki Csillát és Krisztit, ami azzal a hatalmas előnnyel járt, hogy kínaival leghamarabb a négy között találkozhatnak. Kezdésnek a Qianhong Gotsch-Jie Schöpp „német” duó ellen a nyolc közé jutás volt a cél. A nevekből nyilván kitalálják, hogy a fentebb említett páros két tagja szintén Kínában született… A védekező stílust játszó németeknek esélyük sem volt, a magyarok sima 3:0-al búcsúztatták „európai” társaikat. A nyolc között az ázsiai ellenfél, a dél-koreai Li Eun Szil-Szuk Eun Mi egység sem bírta föltartóztatni a szenzációsan játszó magyarokat, akik újabb 3:0-al melegítettek az immár elkerülhetetlen kínai pár ellen.
A döntőhöz a világbajnok Szün Csin-Jang Jing kínai párost kellett volna legyőzniük, és az első szett megnyeréséig úgy tűnt, ez a csoda nem elérhetetlen. Bátorfi és Tóth, bár minden energiáját mozgósította, azonban csak megnehezíteni tudta a kínai kettős dolgát, akik megérdemelten győztek. Csilla és Kriszti lapzártánk után a bronzéremért játszik ismét ázsiaiak ellen. Szurkolunk, hogy sikerüljön nekik a szépen csillogó bronz megszerzése. (H. P.)