Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
A férfiak elszúrták

A vívás 1896 óta szerepel az olimpia programján, és nyugodtan nevezhetjük egyik olimpiai sikersportágunknak. Sydney előtt megszerzett érmeink mennyisége tekintélyesnek mondható: 32 arany, 20 ezüst, 25 bronz. A vívóesemények a millenniumi olimpia első kilenc napján kaptak helyet, melyeken 12 magyar versenyző vett részt.


Na végre!    Fotó: Reuters

A jó kezdést a párbajtőröző férfiaktól vártuk, mindhiába. A végső győzelemre is esélyes atlantai negyedik, Kovács Iván még meccset sem nyert, az ausztrál (!) Adams győzte le egy tussal. Fekete Attila a kanadai Shongnál egy tussal többet gyűjtve szerencsésen továbbjutott, de a kínai Csao Kang már őt verte egy tussal 9:8-ra. Kovács Tamás kapitány az első nap után elégedetlen volt: „Kifejezetten csalódott vagyok, jobb kezdést reméltem.”
A folytatásban reménykedtünk, mert a női párbajtőr kifejezetten magyar szakágnak számít. Indulóink: a világranglista-vezető Mincza Ildikó, valamint Nagy Tímea és az Atlantában, a szakág olimpiai debütálásán bronzérmes Szalay Gyöngyi.
Két forduló elteltével a magyar küldöttség megdöbbenésére már csak egy magyar volt versenyben… Szalay rögtön kiesett, a lett Vansovica győzte le 15:13-ra, míg Mincza legalább ment egy kört, de a második kanyart már ő sem vette be. A magyarokkal felkészülő svájci csapat tagja, Bürki győzte le nagyon simán 15:9-re. Csak Nagy Tímea maradt versenyben, egy kínai és Gyöngyi legyőzője után a német Bokelt is leiskolázta 15:8-ra.
Ekkor hosszabb pihenő következett, és félő volt, hogy Titi lendülete alábbhagy, már csak azért is, mert a címvédő, kétszeres vb-győztes (Darázs becenévre hallgató) Flessel-Colovic volt a következő ellenfél. Tímea, nevéhez hűen nagy volt, rendkívül koncentráltan, egy pillanatra sem feladva a reményt, a lehető legkisebb különbséggel győzött. A szakértők ekkor azt mondták: „Ez volt a döntő, most már biztos az arany.” A másik ágon a Minczát verő, kitűnő formát mutató, Hablützel-Bürki várt Tímeára. A döntőben 6:3-as hátrányból fordítva, 15:11-re biztosan nyert a magyar, s így első Sydneyben szerzett érmünk mindjárt a legfényesebbre sikerült.
Érdekesség, hogy Tímea fegyvereit a verseny előtt nem hitelesítették, mert túlságosan merevek voltak, de kisebb javítás után átmentek az újabb vizsgán. Lehet, hogy ez is kellett a sikerhez?
Titi négy évvel ezelőtt olyan esélyes volt, mint Mincza. Akkor nem, most viszont, kisebb teherrel a vállán sikerült neki, felért a csúcsra: „El sem hiszem, hogy győztem. Ha úgy tűnt, hogy végig derűs voltam, az annak köszönhető, mert mindig ilyen, boldog és kiegyensúlyozott vagyok. Amint lehet, utazom haza, mert szeretnék együtt lenni a gyermekemmel.”
Az első csapatversenyre férfi párbajtőrben került sor. A magyar csapat nem tudta kiharcolni az indulás jogát, így csapatot csak a kijutott vívóinkból lehetett összeállítani. Kovácshoz és Feketéhez a tőröző Marsi Márk csatlakozott. A rossz előjelek ellenére a fiúk legyőz-ték az esélyesebb észteket 45:42-re. A negyeddöntőben a világbajnok franciák vártak a magyarokra. A csoda egy tuson múlott, a franciák győztek, míg mi az 5-8. hely megszerzéséért vívhattunk, ahol előbb egy vereség, majd egy győzelem után a hetedik helyet szereztük meg. A kapitány szerint Marsin ment el a továbbjutás, de talán ő tehet a legkevésbé arról, hogy tőröző létére nem ő volt a csapat húzó embere.
A női párbajtőrcsapat következett és bíztunk abban, hogy az egyéniben korán búcsúzó két versenyzőnk nem vívhat még egyszer ilyen rosszul. Valóban jobbak lettek, de ez is kevés volt az újabb aranyhoz. Az elődöntőben egy tussal győztek az oroszok, és a bronz-meccsen a kínaiak ellen sem sikerült a végjáték.
A férfi tőr egyetlen magyar indulója Marsi volt. Háromszor nyert, és erőn felül teljesítve nyolcadik lett. Vele elégedettek lehetnek a szakvezetők, csak Márk tűnt csalódottnak: „Két olyan ellenfelet győztem le, akik előttem vannak a világranglistán, mégsem vagyok elégedett. A négy közé jutás azért nem sikerült, mert többet kellett volna támadnom, rossz taktikát választottam.”
Női tőröző triónk: Knapek Edina, Lantos Gabriella és Mohamed Aida sem tudott elcsípni érmet, de még pontszerző helyet sem. Az előbbi kettőnek már a bemutatkozás is a végállomást jelentette, Aida pedig két győztes összecsapás után a negyeddöntőben már nem bírt német ellenfelével.
Ferjancsik Domonkos, Köves Gábor és Nemcsik Zsolt a kard egyéniben indultak. Két forduló után - a már megszokott koreográfiát bemutatva - ebben a fegyvernemben is csupán egy magyar, Ferjancsik maradt állva. Köves, legyőzőjén elégtételt véve a négyes döntőbe került, itt azonban már nem sikerült a továbblépés, sokat idegeskedve negyedik lett.
Lapzártánk után rendezik a női tőr- és a férfi kardcsapat küzdelmeit. Az eddig történteket összefoglalva kijelenthető, hogy vívóinknál nem a tudással, a felkészültséggel, hanem bizonyos lelki tényezők hiányával magyarázható az éles helyzetekben való alulmaradás. Pszichikailag nem tudtak felnőni a feladathoz, képtelenek voltak elviselni az esélyesség „édes” terhét. Kár érte…