Vissza a tartalomjegyzékhez


Hazaárulással vádolják Blairt

Brit tiltakozók egy csoportja hazaárulással vádolja Tony Blair miniszterelnököt. Az elégedetlenek így kívánják felhívni a figyelmet arra a fenyegetésre, amelyet a közelgő nizzai európai uniós csúcs jelent a brit szuverenitásra - írja a londoni Daily Telegraph.


Tony Blair sajtótájékoztatót tart rezidenciáján. Zsugorodó népszerűség     Fotó: Reuters

„Az árulási keresetet” - amely Blairen kívül megemlíti Robin Cook külügyminisztert, Jack Straw belügyminisztert és Lord Williams Mostyn főügyészt - országszerte benyújtják a bíróságokon. A kampányolók szerint a hét végéig 500 beadványt juttatnak célba, és az 1795-ös, valamint az 1848-as árulási törvényre hivatkoznak. A Józan Ész - Állampolgárok a Nizzai Szerződés Ellen nevű csoport tagjai szerint a miniszterek a jogrendszer és a belügyek fölötti hatalom feladására készülnek.
Az euroszkeptikusok meggyőződése, hogy a vétójogot megszüntető többségi szavazásos rendszer nemzetek feletti jogrendszer és az EU rendőri szerve, az Europol hatalmának kiterjesztéséhez fog vezetni. A Józan Ész szóvivője rámutatott: „Ha az igazságügy és a belügyek átkerülnek az unió hatáskörébe, akkor a többségi szavazás el fogja fogadni az EU Corpus Juris-tervet. El fogják törölni a britek jogát az esküdtszéket alkalmazó bíráskodásra, és minden brit állampolgárt az európai ügyész és az úgynevezett »szabadságok bírája« általi letartóztatás és bebörtönzés veszélye fog fenyegetni, nyilvános meghallgatás és bizonyíték bemutatása nélkül.” A szóvivő hozzátette: „Az EU elegendő hatalommal fog rendelkezni ahhoz, hogy megerősítse és kiterjessze az Europol hatáskörét, felfegyverezze és oda küldje, ahová csak akarja.” (Hetek)