Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Domonkosok vitája az elnökkel

A horvát köztársasági elnök szerint a horvátországi domonkos rendiek vezetőinek a lélek kérdéseivel, nem pedig politikai értékelésekkel és politikai leckéztetéssel kellene foglalkozniuk. A héten kirobbant vita újra felszínre hozta a horvát katolikus egyház egyes vezetőinek a második világháborús usztasa államhoz fűződő kapcsolatait és a náci bűnösöknek a hírhedt „patkányjáratokon” keresztül vatikáni közreműködéssel történt kimentésében játszott szerepét.

Stipe Mesic elnök az őt bíráló domonkos rendi vezetők nyílt levelére válaszolt. Franjo Prcela, a rend horvátországi tartományi főnöke, és Katarina Maglica, a domonkos apácák rendfőnöknője azzal vádolták meg a horvát elnököt, hogy viccelődéseivel - egyebek között a néhai Franjo Tudjman kárára külföl-dön is elmondott poénjaival -, a horvát háborús bűnösök felelősségre vonását támogató határozott megnyilatkozásaival, a betérőkkel tartott rendszeres kávéházi társalgásaival, Milo Djukanovic montenegrói elnökkel szervezett dubrovniki találkozójával (Hetek, 2000. július 8., ) lejáratta a köztársasági elnöki intézményt, és azt az országot is, amelyet képvisel.
Mesic leszögezte, hogy más állampolgárokhoz hasonlóan a két domonkos rendi vezetőnek is joga van magánvélemény kialakítására. Jobb lett volna azonban, ha a domonkosok jobban és részletesebben tájékozódtak volna arról, hogy köztársasági elnökként valójában mit is jelentett ki, és mit is mondott - írta az elnök. Mesic szerint a domonkosok levele „zavaros és tele van pontatlanságokkal”. Az államfő úgy értékelte, hogy „sajnos, a levélírók is csatlakoztak ahhoz az irányított káoszteremtéshez, amelyet azoknak az erőknek egy része dirigál, amelyek vereséget szenvedtek a januári parlamenti választásokon”.
Mesic leszögezte, hogy a káoszteremtésben olyan erők aktivizálódtak, amelyek a horvát önkéntesek és a horvát nép véráldozatai és szenvedései közepette maguknak raboltak. Ezek azok az erők, amelyek most azt állítják, hogy a horvát háborús bűnösök felelősségre vonása „kriminalizálná” a honvédő háború egészét. Pedig ez éppen fordítva van: a bűnösök felelősségre vonásával, a háborús események mocskos oldalainak elkerülhetetlen fellapozásával lehet megszabadítani a honvédő háborút a bűnös jelzőtől. Horvátország jogállam, és jogállamként fog létezni az európai és nemzetközi rendszer egyenjogú és civilizált részeként - szögezte le Mesic.