Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Armageddon-aszteroidák

Katasztrofális meteorütközések elhárítására alkalmas tervet dolgoztak ki brit tudósok a közelmúltban. A kutatók azzal a felhívással fordultak a brit kormányhoz, hogy hozzon létre egy korai riasztórendszert, amellyel a jövőben meg lehetne akadályozni a Földnek egy nagyobb méretű aszteroidával való összeütközését. A tét nem kicsi, hiszen egyesek szerint hasonló karambol okozta annak idején a dinoszauruszok kipusztulását. A világsajtóban csak „Armageddon-aszteroidáknak” nevezett, tömeges pusztulást okozó égi vendégek mindössze néhány millió évenként kerülnek a Föld közelébe, ám az egy-egy város eltörlésére alkalmas méretűek akár néhány száz évenként is megfordulhatnak felénk.

1908-ban például hatalmas erdős területet pusztított el egy hidrogénbomba erejével az a meteor, amely a szibériai Tunguzka-tó felett robbant fel (Hetek 2000. február 12., ). Brit tudósok szerint, ha ugyanez a londoni Szent Pál-székesegyház felett történik, egész Londont megsemmisítette volna.
A csillagászok eddig több mint 250 potenciálisan veszélyes meteoritot találtak naprendszerünkben, de véleményük szerint ennél jóval nagyobb mennyiséggel kell számolnunk. A frissen kiadott jelentést három személy készítette: Dr. Harry Atkinson, az Európai Űrkutatási Ügynökség Tanácsának volt elnöke, Sir Crispin Tickell, Nagy-Britannia volt ENSZ-nagykövete és David Williams professzor, a Királyi Csillagászati Társaság volt elnöke.
A Földet egyébként átlagosan minden tízezredik évben éri el egy száz méteres égi tárgy, amely körülbelül egy 100 megatonnás atombomba pusztító erejével rendelkezik, százezer évenként pedig számíthatunk egy tízmillió hirosimai atombombának megfelelő erejű „vendégre”.
Az amerikai NASA kiszűr minden egy kilométernél nagyobb átmérőjű tárgyat a naprendszerben, a kisebbek felkutatásában azonban a brit tudósok közreműködésére számít. Dr. Atkinson szerint a kockázat igen kicsi, mivel az egy kilométeres átmérőjű aszteroidák a minden százezredik évben várhatók kategóriájába tartoznak. „Ugyanekkora baleseti kockázattal azonban egy nukleáris erőmű esetében nem kis pénzt költenénk a kockázat csökkentésére.”
A brit tudósok egyébként a déli féltekén már rendelkeznek egy 15 millió angol fontért felépített, háromméteres teleszkóppal, amely az első lehetne a földközeli tárgyak megfigyelésére szánt eszközök között. Az esetleges katasztrófaelhárítás ötletei között felmerült, hogy személyzet nélküli űrhajókról robbanóanyagokat vagy különleges fémlövedékeket lehetne kilőni az aszteroidákra, hogy a váratlan látogatókat eltérítsék eredeti, esetleg veszélyessé vált útvonalukról. A NASA 2004-re tervezett, Deep Impact 1 elnevezésű akciója éppen ennek modellezésére készül: a tervek szerint a Temple 1 nevű üstököst fél tonna rézlövedékkel készülnek kitéríteni pályájáról. Hasonló ötletként merült fel a nukleáris robbanólövedék is, amely azonban csak kisebb, de még mindig veszélyes darabokra szaggatná a meteort, így ez nem tűnik megfelelő megoldásnak.