Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Tartanak a beolvadástól

Népszavazásra készül Dánia a jövő héten. A tét: csatlakozzon-e az ország az Európai Monetáris Unióhoz, és ezzel azok táborához, akik 2002-től teljesen lemondanak saját nemzeti valutájukról. A közvélemény-kutatók szerint az euró dániai bevezetésének egyelőre több az ellenzője, mint a támogatója. Egy esetleges elutasítás bátorítást jelenthet az egységes európai valután kívül álló Svédországnak és Nagy-Britanniának is a példa követésére.

A dánok, akik sohasem számítottak az európai integráció legfőbb motorjának, lehet, hogy egyenesen a szkeptikus országok táborába keverednek, amennyiben a jövő hét csütörtökön tartandó népszavazáson a voksolók többsége nemmel szavaz az euróhoz való csatlakozásra. Az egységes európai valutát támogatók ugyan jelentős többségben ülnek a dán parlamentben, a kormány és a fő ellenzéki pártok is euró-pártiak, és a nagyvállalatok, sok szakszervezet, illetve gazdasági szakember Dánia gazdaságának további erősödését várja az egységes európai valutától. Mindezek ellenére a dán politikai és gazdasági elitnek elképzelhető, hogy csalódnia kell majd a szavazásnál, hiszen az eddigi közvélemény-kutatások szerint a szavazók többsége nem osztja az elit euró iránti lelkesedését: a közvélemény-kutatók felmérései mind azt igazolják, hogy Dániában az egységes valutát ellenzők vannak - a legutóbbi Gallup-vizsgálat szerint 44:39 arányban - többségben. A mérleg nyelvét eldönthetik a 17 százalékot kitevő még bizonytalankodók, a felmérések azonban azt sugallják, hogy aki korábban tartózkodott volna, az is inkább hajlik a „nem” szavazatra.
Politikai elemzők hangoztatják, hogy a dánok döntése hatással lehet a hasonló népszavazásra készülő britekre és svédekre, akik eddig még nem csatlakoztak az euróhoz. Amennyiben a dánok a szavazáson - amelyhez elegendő az egyszerű többség is - nemet mondanak az egységes európai valutára, az esetleg követendő példává válhat a szintén bizonytalan svédek számára, de a britek is jóval kevésbé éreznék magukat egyedül az eurón kívül. Az euró-ellenesség Dánia részéről nem csak a valuta jelenlegi - 21 hónappal ezelőtti bevezetése óta az eddigi legroszszabb - helyzetéből fakad. Dánia okozott már meglepetést EU-partnereinek, mikor 1992-ben népszavazásra vitte a Maastrichti Szerződéshez való csatlakozás kérdését. A szerződést végül is csak részben írta alá, aminek következményeként „felmentették” a pénzügyi unióban, a közös hadseregben, az igazságügyi és belügyi együttműködésben, illetve uniós állampolgárságban való részvétel alól.
A The Economist című brit gazdasági lap szerint az euró-ellenes trendnek az az oka, hogy a dánok az egységes európai valuta befogadásával gyakorlatilag végleg feladnák nemzeti szuverenitásukat, és olyan pályára terelné országukat, amely egyenesen vezethet egy „Európai Egyesült Államokban” való feloldódáshoz. A nemzeti érzéseket jócskán felkorbácsoló szavazás tétje, hogy a dánok átadnak-e még több hatalmat - az Economist gazdasági lap szerint - „névtelen brüsszeli eurokratáknak”. A dán baloldal attól is tart, hogy az euró tönkreteheti a jól működő, erős szociális rendszert.