Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Egy topmenedzser tragédiája

Hiába a milliók által irigykedve szemlélt mintakarrier, a közéleti siker, egy válás lavinaként indította el a tragédiák sorozatát Les Franklin, az IBM egyik vezetőjének családjában. Franklin, aki az óriáscég coloradói ágazatának igazgatója volt, kivételesen sikeres karriert tudhat magáénak. Kemény munkával sikerült megvalósítania élete nagy álmát: nemcsak kimászott a szegénységből, de busás vagyonra is szert tett. A fekete csúcsmenedzser korábban a kongresszusi választásokon is indult. A megrázó történetet a Time magazin dolgozta fel.

Les Franklin álmainak folytatását két nagyszerű fiában, Jamonban és Shakában remélte megvalósulni. Az álom azonban mára semmivé vált: előbb a fiatalabbik, majd az idősebbik fiú lett öngyilkos.
Franklin ezt nem látta előre 1990-ben. Akkor csak arra gondolt, hogy el akar válni a feleségétől, aki akkor már súlyos rákbetegségben szenvedett. A kisebbik fiú, a 16 éves Shaka nem tudta túltenni magát apja döntésén és anyja betegségén. 1990. október 19-én végül fogta apja pisztolyát, és a hálószobában fejbe lőtte magát. Anyja egy évvel később meghalt.
Les Franklint azonban kemény fából faragták: nem hagyta, hogy a gyász eluralkodjon rajta. Új feleségével létrehozta a Shaka Franklin Ifjúsági Alapítványt, amely a fiatalkorúak által elkövetett öngyilkosságok megelőzését tűzte zászlajára. Az alapítvány munkássága révén az immáron 61 éves Franklin még nagyobb társadalmi elismerésre tett szert. Tevékenységét a legnevesebb cégek támogatják: a félmillió dolláros alapítvány a hegyek között egy százhektáros területen saját tv-stúdiót működtet, számítógéptermeket, valamint egy hokipályát tart nyitva a veszélyeztetett gyermekek számára.
Tíz éven keresztül, idén augusztus végéig Les munkáját nagyobbik fia, a 31 éves Jamon segítette. Akkor azonban ismét történt valami. Les és mostani felesége, Marianne éppen európai útjukról tértek vissza, a házukba érve azonban elviselhetetlen bűz csapta meg az orrukat. Hamarosan kiderült, mi okozza a szagokat: a négy férőhelyes garázsban parkoló egyik autó hátsó ülésén megtalálták Jamon bomlásnak induló holttestét. A férfi a kipufogógázzal fojtotta meg magát.
„Tudtam, hogy depressziós - mondja Les. - Előfordult, hogy egy hétig csak aludt. Aztán néha pedig úgy viselkedett, mint valami nindzsa harcos. Nesztelenül mászkált a házban, éjszaka felkelt enni. Tudtam, hogy soha nem volt képes túltenni magát az öccse halálán.” Les azt is tudja, hogy a fiúk valójában a szülők válása után váltak keménnyé. Shaka halála után ő maga képes volt az újrakezdésre, hiszen Shaka még gyerek volt, nem tudta, mit tesz. Jamon azonban felnőtt férfiként döntött úgy, hogy véget vet az életének: depressziója ellenére nem volt hajlandó kezeltetni magát, apja „szeretlek” üzenetű cédulácskái pedig nem tudták megelőzni az öngyilkosságot. „Tudtam, hogy soha nem volt képes feldolgozni öccse halálát, de megígérte, hogy nem fogja követni a példáját - mondta Franklin az amerikai hetilap riporterének. - Nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet: úgy hittem, hogy az öngyilkosság a fehér emberek betegsége” - tette hozzá keserűen.
Les Franklin életében először vesztesnek érzi magát. Az eddig élete büszkeségének tekintett, egy főleg fehérek által lakott negyedben álló luxusház most vevőre vár. „A két fiam 8 méterre halt meg egymástól: az egyik a hálószobában, a másik a garázsban. Azt hittük, ez lesz álmaink otthona, de most már csak szomorú és kegyetlen emlékeket tud nyújtani. Pedig jó apának gondoltam magam.”


Nem segített a hírnév

A héten Angliát is egy népszerű, és viharos magánéletéről ismert tévés sztár tragédiája foglalkoztatta. Paula Yates korábban tévébemondónőként vált ismertté. Miután kilenc évig a jótékonysági akcióiról híres brit énekes, Bob Geldof felesége volt, 1995-ben megismerkedett az ausztrál INXS együttes frontemberével, Michael Hutchence-szel, aki három évvel ezelőtt öngyilkosságot követett el sydneyi hotelszobájában. Akkor óriási bírósági per kerekedett abból, hogy ki örökölje a rocksztár vagyonát. Hutchence halálát követően Paula Yatest egy londoni klinikán kezelték depresszióval és idegösszeomlással. Yates fejében mindennap megfordult az öngyilkosság gondolata, ám lányai miatt erre mégsem került sor. 1998-ban azonban, amikor a bíróság Geldofnak ítélte három közös gyermeküket, Yates kötelet akasztott a nyakára, így nyitott rá egy barátja az otthonában. Szeptember közepén végül bekövetkezett az, amire Paula oly sokat gondolt: egy üveg vodkával és néhány pirulával öngyilkosságot követett el londoni otthonában - egy látogatóba érkező ismerős a holttest mellett Paula játszadozó négyéves kislányát találta.