Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz Eszter
Uniós húzd ki ereszd be

Ha mégsem lesz 2005-ben EU-csatlakozás, új stratégiát kell kialakítanunk, mert ekkorra kifullad a gazdasági növekedés, megcsappan a tőkebeáramlás. Ez nem véletlen, hiszen a rendszerváltás utáni években a költségvetés, a gazdasági fejlesztés minden tekintetben az évezred első éveire, a csatlakozásra exponál - mondta lapunknak Kiss Judit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének uniós csatlakozással foglalkozó kutatója.

Szemmel láthatóan a vezető tagállamok figyelme az elmúlt időszakban a nemzetközi versenyre koncentrál, és nem a bővítés felé fordul. Szakértők szerint van politikai esélye annak, hogy 2005 előtt néhány országot, köztük Magyarországot felvegyenek az unióba. Számunkra az lenne kedvező, ha más fejlett országokkal egy időben ugyan, de lehetőleg nem a lengyelekkel együtt csatlakozunk az európai közösséghez. Kiss Judit szerint nem titok, hogy az uniós bürokraták halogatása elsősorban Lengyelországgal kapcsolatos, hiszen hatalmas agrárpiaccal rendelkezik, s ennek befogadására jelenleg nem képes az EU. Az unió bővítését illetően kiújultak a német-francia ellentétek: a franciák erősen féltik az agrárpiacaikat, a németek viszont támogatják a lengyelek felvételét.
A kutató úgy látja, hogy azért is halogatják a bürokraták a dátum pontos kijelölését, mert egyrészt az intézményi rendszer nem befogadóképes, másrészt azért, mert arra várnak, hogy az elhúzódó csatlakozás miatt elkezdjék egymást okolni, egymásra mutogatni a jelölt országok, s ezt a purparlét okként feltüntetve további engedményeket próbáljanak kicsikarni. „Aki szálkát keres, az biztos, hogy talál is” - öszszegezte nem túl népszerű álláspontját Kiss Judit. Magyarország gyakorlatilag már felkészült a csatlakozásra, nem a mi hibánk, hogy nem az eredeti menetrend szerint haladnak az események.
A kutató szerint abban az esetben lesz több nyertese az integrációnak, ha Magyarország minél előbb és minél kevesebb felkészült országgal együtt csatlakozik az EU-hoz. Vesztesei lesznek a fogyasztók a megemelkedő termelői árak miatt, kárt szenvedhet a belső piac a vámok megszűnése okán. Várhatóan vesztesek lesznek azok a termelők is, akik nem tudnak részesülni az EU-támogatásokból. A nyertesek azok lesznek, akik az emelkedő termelői árakból és az állami támogatásokból profitálni tudnak, valamint az uniós piacot kiszolgálni képes kereskedők.