Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Nem várható áremelés az építőanyag-iparban

Az építőanyagárak idei alakulásáról elmondható, hogy az emelkedések végig az infláció mértéke alatt maradtak - tudtuk meg Székely Lászlótól, a Gazdasági Minisztérium építőanyag-iparral foglalkozó főszaktanácsadójától. A megkérdezett építőanyag-kereskedő cégekről elmondható, hogy az áraikat év elején nem a kormány által optimistán előre jelzett 6 százalékhoz igazították, hanem 9-10 százalékos várható inflációval kalkuláltak, és ez nagyjából most meg is felel a valóságnak. Így infláció tekintetében többségüknek nincs szüksége az év második felében az árakat újra korrigálni. Ellenben az energiaárak folyamatos emelése miatt még drágulhatnak idén az építőipari termékek.

Az építőanyag területén a piaci verseny nagyon kiélezett, ezért az év közben felmerülő termelői árnövekedéseket a kereskedő cégek különféle módszerekkel igyekeznek áthidalni, hogy áraikat továbbra is tarthassák, és így továbbra is versenyben maradhassanak. A Magyar Terranova Kft. eddigi gyakorlatának megfelelően idén is csak egy alkalommal, év elején emelt árakat, ez idén 7-10 százalékos emelést jelentett. Az áremelések jellemzően itt is energia- és inflációfüggők
- tudtuk meg Vizics Miklós értékesítési és vevőszolgálati munkatárstól. Amennyiben a piaci hangulat év közben úgy változik, hogy az építőanyag-kereskedelem több szegmense is a további áremelések mellett dönt, a Terranova ezzel szemben különféle akciókkal igyekszik a termelési oldalt erősíteni, és ezzel elősegíteni a nagyobb forgalmat. Az akciók különféle szezonális termékekre vonatkoznak, például jelen esetben ősszel a hőszigetelő rendszerek bizonyos termékeire.
A Wienerberger Téglaipari Rt. idén éves szinten 7,6 százalékos áremelést tud maga mögött, amely egy áprilisi és - a szokásostól eltérően - egy szeptember 1-jei emelésből adódott. Idén már nem emelik az áraikat - nyilatkozta Bodnár György, a cég kereskedelmi igazgatója. Egyrészről itt is főként az energia ára vonta maga után az áremelés szükségességét, másrészről az inflációhoz kötött összes beszállítói költség, illetve a bérköltségek.
A Baumit az év elején egyszer hajtott végre, átlagosan 9-10 százalékos áremelést, az árjegyzéke minden évben január 1-től december 31-ig érvényes. Vannak olyan termékek, amelyek beszerzési ára év közben megemelkedett, ők mégis a régi áron értékesítik tovább, mivel nagy a verseny a piacon. A kereskedelem nem adhatja tovább a termelők minden áremelését, sokszor csak a saját árrésük terhére tudják az árakat szinten tartani - nyilatkozta Hanni Ervin alkalmazási technológus.
Szinte minden évben az olaj alapú termékek árai emelkednek a leginkább, mivel ezek az olajártól függenek - mondta Antóni Péter, a Tüzép Igazgatóságának elnöke. Ilyenek többek között a bitumen, a szigetelőanyagok, melyek idén is 30 százalékkal növekedtek. A többi építőipari alapanyagra az évi 10 százalékos árnövekedés volt a jellemző. Mivel az építőanyagok nagy része égetési technológiával készül, ezeknek a termékeknek az árai nagyon érzékenyek a fűtőanyagok és az energia árára. Mivel tehát a benzin és az olaj ára folyamatosan emelkedik, ezek a termékek is folyamatosan drágulnak. A másik jelentős áremelő tényező a szállítási költség, ami szintén benzinár függő.